Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски

...
Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски
Коментари Харесай

Борисов посети Центъра за операции на полицията в Дубай преди срещата си с емира

Продължава формалната аудиенция на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. В Дубай Борисов се среща с вицепрезидента и министър-председател на монархията шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум, където живеят 7000 български жители.

По време на срещата в комерсиалния и финансов център освен на Обединените арабски емирства, само че и на Близкия изток изобщо - Дубай, двамата министър председатели разискват тематики от общ интерес: развиването на политическия разговор сред България и федералната монархия, както и по-интензивно съдействие в стопанската система, вложенията, защитата, битката с тероризма, нововъведенията и технологиите.

Преди срещата с емира на Дубай, министър председателят Борисов посети и Центъра за интервенции на полицията, където му беше направена презентация на колите и техниката, с която разполага Центърът, както и небостъргача Бурж Халифа. Емирът на Дубай шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум е с благосъстояние от 12 милиарда $ и подарява една голяма част от парите си за щедрост.

Емирството има петролни находища, които, обаче, са под една-двадесета от тези на Абу Даби и приходите от нефтени артикули са много по-ниски от туристическите. Годишният Брутният вътрешен продукт, който генерира Дубай, е 83,4 милиарда щ.д. На срещата си с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ на Водоснабдителна система на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян министър председателят Борисов ваче изрази желанието и желанието на страната ни да взе участие в Световното универсално ревю “Експо 2020 ”, които ще се организира в Дубай в интервала октомври 2020-април 2021 година

В последните години връзките сред България и Дубай в областта на туризма също имат положително развиване. От 2013 година сред София и Дубай има постоянна авиолиния, по която оперират две нискобюджетни самолетни компании, а подписването на съглашение сред Европейски Съюз и ОАЕ за отпадане на краткосрочните визи за техни жители е спомагателна причина за напредък в броя на туристите.

В късния следобяд от федералната монархия министър председателят Борисов и водената от него делегация, в чийто състав са и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, ще отпътува за Кайро. Там в границите на утрешния ден Борисов ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. Срещата им беше контрактувана в границите на 73-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.
 © фотоси: Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР