Продължава негативната тенденция, за която ПРБ предупреждава повече от година.

...
Продължава негативната тенденция, за която ПРБ предупреждава повече от година.
Коментари Харесай

Становище на Прокуратурата относно състоянието на правовата държава и върховенството на закона в Република България

Продължава отрицателната наклонност, за която Прокуратура на Република България предизвестява повече от година. Само за последните 24 часа:
Бяха пребити със стол двама възрастни хора в с. Ветрен, с цел да се лишават два остарели мобилни апарата. Единият от фамилията пенсионери е в тежко положение в болница.
Органите на Министерство на вътрешните работи откриха 24 пияни водачи и още 11 използвали наркотични субстанции.
Употребила алкохол жена удари двама полицейски чиновници.
Друг пийнал лидер самокатострофира и повреди няколко непознати леки автомобила. Инцидент, приключил този път без жертви.
Дрогиран служител на реда катастрофира пред районно ръководство в патрулна кола.
Войната по българските пътища не престава. Продължаваме да сме отпред на черната статистика в Европейски Съюз.
 
Това са единствено няколко случая от листата, който може да бъде удължен, за жалост. Утре потърпевш може да е всеки. Прокуратура на Република България смята, че това са последици от съзнателното, систематично уронване на престижа на правосъдната власт, от политическите офанзиви против прокуратурата, в това число и лични такива, от нарушаването на естественото конституционно действие и взаимоотношение сред институциите в правоохранителната система, от потреблението им за персонални, егоистични и властови цели.
 
Многократно декларирахме, че така наречен " правосъдна промяна " /една дума, която се трансформира в факсимиле през последните тридесет години/ съставлява всъщност заличаване на работещи по европейски модел структури като Специализираната прокуратура и ще докара до тези последствия. Дано не сме единствено първоначално. Всичко това, както и методичните политически офанзиви против Прокуратура на Република България и съответни представители на правосъдната власт, блестящо опонират на декларираното предпочитание за реализиране на европейски стандарти в региона на правораздаването. Не може в името на върховенството на закона да се нарушава върховенството на закона. Да се приказва непрекъснато за правова страна и да се нарушават съществени нейни правила. Да се слагат конюнктурни ползи пред тези на българските жители.
 
Правоохранителната система, и в частност правосъдната, е обект на законодателни опити в продължение на повече от тридесет години. В хода на същите съвсем не беше чуто мнението на практикуващите адвокати и научната общественост. Резултатите надали към този момент могат да се скрият.
 
Въпреки че българската прокуратура е на едно от водещите места в Европейски Съюз по успеваемост /ежегодно над 95% неоправдателни присъди по импортирани обвинителни актове/, ние осъзнаваме, че следва да се извърши всеобхватна не правосъдна, а правна промяна. Защото правосъдната власт, както е видно, остана единственият дирек на държавността. Многократно сме предоставяли свои експертни оферти за промени в законодателството. Особено належащи от тях са тези, свързани с реформирането на неотговарящите в цялостна степен на актуалните публични връзки и упования Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс. Представихме относителен разбор на процесуалното законодателство във Франция, Германия и Италия, показващ положителни европейски практики и предлагащ вероятни законодателни решения.
 
От изключителна значимост са импортираните от основния прокурор в Народно събрание оферти за глобите против пияните и дрогирани водачи – проблем, разпознат от Прокуратура на Република България още преди две години. Неправителственият бранш също към този момент интензивно предлага вероятни решения на въпроси, касаещи и националната сигурност на Република България, като войната по пътищата, миграционния напън, разпространяването на опиати, сигурността на хората, изключително в дребните обитаеми места.
 
Прокуратура на Република България отстоява позицията, че е нужен деен разговор за решение на действителните проблеми на българските жители в сходство с правилото на разделяне на управляващите, а не под прикритието на това да се засягат съществени техни права в полза на нарушаващи закона лица. Ние взаимодействаме и ще продължим да работим с органите на Министерство на вътрешните работи и правоохранителните структури, с цел да защитим всеки български жител. Без взаимоотношението обаче на изпълнителната, правосъдната и законодателната управляващи в границите на конституционите им пълномощия няма по какъв начин да реализираме резултата, който страната дължи на жителите си.
 
Затова продължаваме да считаме, че с изключение на възобновяване на естественото взаимоотношение и разговора сред институциите /процес, който към този момент е почнал с МВР/, практикуващите адвокати и научната общественост най - след това следва да бъдат чути за действителните проблеми в българското законодателство.
 
Прокуратура на Република България е подготвена да взе участие в в действителност нужната правна промяна, която има за цел да реши проблемите на българските жители, само че не и в промяна, която пази лица, нарушаващи закона и която задълбочава така и така хроничните проблеми в правоохранителната система. Затова интензивно ще заявяваме своята позиция за разговор и взаимоотношение сред институциите, гражданското общество и трите управляващи.
 
Всички ние изискуем това на българските жители. Дължим им сигурност в тези тежки за България времена. Сигурност, която единствено от нас зависи да им дадем. И отговорността е наша.      
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР