Продължава нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара

...
Продължава нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара
Коментари Харесай

Цените на горивата няма да минат 3 лв. за литър

„ Продължава повишаването на курса на суровия нефт – 84 $ за барел, само че има повишаване. Възможно е до края на годината да доближи 100 $ за барел “. Това сподели пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

„ Продължават да порастват котировките на интернационалните тържища.  Част от рафинериите в Северна Африка имат усложнения, което води до дефицит на дизелово гориво в Европа. Руският петрол се преработва в Северна Африка и се доставят в Западна Европа “, посочи той.

Ако рафинерията на Лукойл спре да работи с съветски нефт, цените на горивата ще бъдат над 3 лв. за литър, сподели още той.

Според него цената на горивата няма да надвишат 3 лв. за литър на колонките. Бенчев. „ Логистиката е значима част от цената на литър гориво. В дребните обитаеми места, които са отдалечени от петролните бази и логистиката се прави с цистерни, е обикновено цените да са малко по-високи. Търговците могат да продават на по-високи цени, ние сме в пазарна стопанска система. Клиентът може да реши дали да зареди при него, или да отиде в друга бензиностанция, където цената е по-ниска “, уточни той.

„ Докато имаме рафинерия, която създава нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво “, безапелационен е той.

„ Заради производството на артикули с съветски нефт потребителят получава по-ниски цени. В България 78 евроцента е индустриалната цена на бензина. В Румъния е 89 евроцента. В Гърция - към 90 евроцента. Подобно е при производството на дизела. Нито една компания не може да продава на индустриални цени, защото се нарушава Закона за защита на конкуренцията “, добави Бенчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР