Продължава нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара

...
Продължава нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара
Коментари Харесай

Цените на горивата няма да надвишат 3 лева за литър

„ Продължава повишаването на курса на суровия нефт – 84 $ за барел. Възможно е до края на годината да доближи 100 $ за барел “. Това сподели за bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

„ Продължават да порастват котировките на интернационалните тържища. Това се дължи на голям брой фактори. Част от рафинериите в Северна Африка имат усложнения, което води до дефицит на дизелово гориво в Европа. Руският петрол се преработва в Северна Африка и се доставят в Западна Европа “, посочи той.

Според него цените на горивата няма да надвишат 3 лв. за литър на колонките. Бенчев разяснява и по-високите цени на горивата в елементи от Северна България.

„ Логистиката е значима част от цената на литър гориво. В дребните обитаеми места, които са отдалечени от петролните бази и логистиката се прави с цистерни, е обикновено цените да са малко по-високи. Търговците могат да продават на по-високи цени, ние сме в пазарна стопанска система. Клиентът може да реши дали да зареди при него или да отиде в друга бензиностанция, където цената е по-ниска “, уточни той.

„ Докато имаме рафинерия, която създава нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво “, безапелационен е юристът от Българска петролна и газова асоциация.

„ Заради производството на артикули с съветски нефт потребителят получава по-ниски цени. В България 78 евроцента индустриалната цена на бензина. В Румъния е 89 евроцента. В Гърция – към 90 евроцента. Подобно е при производството на дизела. Нито една компания не може да продава на индустриални цени, защото се нарушава Закона за защита на конкуренцията “, добави Бенчев.

Ако рафинерията на Лукойл спре да работи с съветски нефт, цените на горивата ще бъдат над 3 лв. за литър, сподели още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР