Продължава напрежението между бивши и настоящи управляващи заради газовата криза.

...
Продължава напрежението между бивши и настоящи управляващи заради газовата криза.
Коментари Харесай

Напрежение между сегашни и предишни управляващи заради газовите доставки

Продължава напрежението сред някогашни и сегашни ръководещи поради газовата рецесия. „ Продължаваме промяната” се усъмниха, че може да се стигне до прекъсване на стратегически за страната планове. От кабинета на Гълъб Донев отхвърлят обвиняванията.
ПП са безапелационни: преди предаването на властта са подсигурили нужните количества газ. Асен Василев напомни: „ Знаете, че получаваме цялостния размер на газа от Азербайджан. Битовото ползване и всички, които са на контролиран пазар, са изцяло подсигурени. За останалите количества работихме по няколко линии – спомагателни тръбни доставки и спомагателни карга”.
Според правосъдния министътр в служебния кабинет Крум Зарков обаче казусът за обезпечаване на задоволително количество и на търпима цена на газ за зимата не е решен. „ Кабинетът работи по този въпрос”, уточни той.
От Политическа партия имат терзания за дейностите на служебното държавно управление. Даниел Лорер позволи: „ Те могат да забавят доста стратегически начинания, значими за България. Както работата по европрограмите, по този начин и работата по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и Интерконекторът в Гърция, по този начин и договарянето на газ от танкери ".
Темата за газовата връзка с Гърция излезе на дневен ред в петък, откакто Кирил Петков разгласи във Фейсбук, че процедурата е спряна. От служебния кабинет обясниха, че тя ще продължи след премахване на проблем с имената в документите: „ Става дума за двама души гръцки жители, които се споделят Георгиос, които са на разнообразни позиции и за двамата в другите документи ги написа ту Георгио, ту Джордж. Това не разрешава на Агенцията по вписванията да направи нищо друго, с изключение на да откаже вписването”, изясни Крум Зарков.
„ Това съгласно мен е нездравословно за България като страна. Не приказваме единствено за проблема с имената”, на собствен ред разяснява Асен Василев. „ С газа не би трябвало да се прави политика. Знаете, че ние и до през днешния ден всеки ден си подаваме настояването за дневни количества към „ Газпром”. Те не ги изпълняват”, разгласи някогашният финансов министър.
От Има Такъв Народ обаче упрекнаха точно него за прекъсване на доставките от „ Газпром”. Тошко Йорданов описа: „ Грубата истина е, че Асен Василев се месеше по жесток метод. Министър Николов предлага в Министерски съвет да минем на схемата на германците, гърците, италианците – среща твърдия отвод на Асен Василев. И тогава какво прави неговият министър? Започва да купува газ през медиатори и газът идва на 32% по-скъпа цена”.
От ГЕРБ приканват за търг за по-дългосрочни доставки. „ Да има достатавки на газ без медиатори и който да направи допустимо в страната да се обезпечи газоподаването за по-дълъг интервал от време, а не да продължаваме седмица за седмица”, сподели Деница Сачева.
А енергийният специалист Таско Ерменков предизвести, че до момента в който разногласието продължава, можем да останем на мрачно. „ Едно от нещата, които президентът сподели по отношение на наследството, това е ситуацията в енергетиката, което не е по никакъв начин розово. И когато няма газ, когато хората в блоковете преминат на отопление на радиатори и климатици, това ще докара първо до дефицит на благоприятни условия за систематизиране на електрическата енергия и второ - до срив на системата”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР