Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за

...
Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за
Коментари Харесай

WWF и „зелените“ са взели „на прицел“ Закона за биологичното разнообразие. Прокуратурата да ги провери


Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за дивата природа във вътрешните работи на страната. За това сигнализират в Отворено писмо до ръководещите и медиите редица сдружения и екоорганизации.

„ Сега на прицел на швейцарците и техните сътрудници от обединението „ За да остане природа в България “, са измененията в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от Министерството на околната среда и водите. Целта на „ зелените “ е да провалят законопроекта, тъй като той ще даде опция да се потвърди, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила “, се споделя в отвореното писмо.

Екоорганизациите упорстват Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от Министерство на околната среда и водите, защото с тяхното приемане ще спрат незаконните схеми, посредством които швейцарската офшорка WWF и „ еколозите “ изсмукват пари от националния и европейския бюджет.

Същевременно упорстват Главна прокуратура да стартира инспекция на клона на WWF в България и всички свързани с нея лица и организации.

Ето и цялото писмо:

До

господин Бойко Борисов, министър-председател на Република България

господин Сотир Цацаров, Главен прокурор на Република България

госпожа Екатерина Захариева, министър на външните работи

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господин Борисов,

Уважаеми господин Цацаров,

Уважаема г-жо Захариева,

Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за дивата природа във вътрешните работи на страната.

Сега на прицел на швейцарците и техните сътрудници от обединението „ За да остане природа в България “, са измененията в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от Министерството на околната среда и водите. Целта на „ зелените “ е да провалят законопроекта, тъй като той ще даде опция да се потвърди, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила. Тези правила се основават на действително разпространяване на растителни и скотски типове, доказано с данни от теренни изследвания, фотоси, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо потвърждават съществуването на типа в съответната зона.

За разлика от европейската процедура, у нас зоните в Натура 2000 са определяни от „ зелените “ неправителствени организации в интервала 2005-2007 година. За тази активност те са получили 9 милиона лв.. Въпреки получената голяма сума, с цел да инкасират оптималната облага, „ еколозите “ са подменили европейската методология, като не е спазено главно условие, като с изключение на с екологични, да се съобразят с културни, обществени и стопански фактори. Не е направена и наложителната обществена осведомителна акция.

„ Зелените “ са работили по планирани данни. т.е. по догатки къде вероятно растителният или животинският тип би могъл да участва. Поради сменената методология, Натура 2000 в България доближава до 34% от територията на страната. По публични данни на Европейската комисия Натура 2000 във Англия е 8,6 %, Дания- 8,4%, Латвия-11,5 %, Литва-12,4, Белгия-12,7 %, Франция-12,9 %, Швеция- 13,4 %, Холандия-13,3 %, Малта-13,3 %, Чехия- 14,1%, Австрия- 15,4 %, Германия-15,5 %, Естония-17,7, Италия- 19%.

У нас предпазените зони са толкоз раздути, тъй като всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за съществуването на другите типове в зоните на Натура 2000. Разказите, догатките и теоретичните модели, които са употребявали „ зелените “, не са научни обстоятелства. Заради тази машинация и манипулиране на данни, постоянно против страната ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена въз основата на научни данни, а посредством фалшификации.

Противопоставянето на „ еколозите “ на измененията в Закона за биологичното многообразие, е с цел да се скрият обстоятелствата, че за нито една зона, вкарана от тях в Натура 2000, няма публични протоколи, доказващи изследвания на терен (на място).

Причината за терзанието на „ зелените “ от приемането на измененията в Закона за биологичното многообразие, е че ще би трябвало да показват данни за теренните си изследвания, а такива те нямат - прибрали са парите, фалшифицирали са резултатите и не са свършили работа. Оказва се, че Натура 2000 в България е едно голямо закононарушение.

В същото време измененията се поддържат от огромната част от научната общественост, безспорни престижи в региона на биоразнообразието като проф. Димитър Пеев, проф. Александър Александров, браншови, неправителствени организации и синдикати,

С измененията в Закона за биологичното многообразие Министерство на околната среда и водите желае да вкара ред, с цел да се види въз основата на какви научни данни в дадена зона са посочени скъпи растителни или скотски типове. И тази информация да бъде общодостъпна онлайн, с цел да може да се употребява от всички – страна, общини, бизнес, жители, а не да стои скрита в чекмеджетата на „ зелените “, те да търгуват с нея и да водят безкрайни правосъдни рекетьорски каузи.

Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от Министерство на околната среда и водите – с тяхното приемане ще спрат незаконните схеми, посредством които швейцарската офшорка WWF и „ еколозите “ изсмукват пари от националния и европейския бюджет.

Същевременно настояваме Главна прокуратура да стартира инспекция на клона на WWF в България и всички свързани с нея лица и организации.

Призоваваме и Министерство на външните работи да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и активността на непознатите неправителствени организации, работещи в Република България, и тези български, които се финансират от чужбина, и по донорски стратегии на непознати организации, настоящи на територията на страната.

Досега ръководството на Натура 2000 съставлява само забрани, рестрикции и превръщането на над 34% от територията на страната в шубрак. Това води до обезлюдяването на големи територии и обитаеми места с цели села и градове, като единствено през последните години над 400 000 българи са напуснали страната. Това са най-вече млади и дейни хора.

Разчитаме, че най-сетне институциите в България, отпред с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на „ зелените “ неправителствени организации, върху страната, общините, бизнеса и хората.

С почитание:

1. Сдружение "Зелена Кресна "

2. Съюз "Интелигентна България "

3.Български-ловно риболовен съюз

4.Сдружение "Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле "

5.Балкански център за резистентност и екоинженеринг

6.Сдружение "Клъстър зелен превоз "

7.Национална асоциация "Българско Черноморие "

8. Национално гражданско съдружие „ Природата за хората “

9.Национална гражданска коалиция „ Природата за хората и районите “

10. Коалиция „ За да останат хора в България “

11. Зелен алианс
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР