Продължава модернизацията на ядрените оръжия, но изгледите за контрол над

...
Продължава модернизацията на ядрените оръжия, но изгледите за контрол над
Коментари Харесай

СИПРИ докладва: Ядрените сили модернизират оръжията си

Продължава модернизацията на нуклеарните оръжия, само че изгледите за надзор над въоръжението са мрачни. Това се споделя в новия годишник на Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ), в който се прави оценка на настоящето положение на въоръжението, разоръжаването и интернационалната сигурност.

Ключово открие е, че макар че като цяло има намаляване на броя на нуклеарните бойни глави през 2019 година , всички страни, които имат атомни оръжия, не престават да модернизират нуклеарните си арсенали.

Деветте нуклеарни страни - Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и КНДР - дружно имат 13 400 нуклеарни оръжия към началото на 2020 година Това значи, че страните са понижили тези оръжия за всеобщо заличаване от 13 865 при започване на 2019 година 3720 нуклеарни оръжия сега са разполагаем на оперативни сили и близо 1800 от тях са готови за потребление.

Спадът на общия брой на нуклеарните оръжия по света през 2019 година най-вече се дължи на унищожаването на изтеглени от Русия и Съединени американски щати нуклеарни оръжия .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР