Продължава ловът на изчезналия от лапите на хищниците по незнайни

...
Продължава ловът на изчезналия от лапите на хищниците по незнайни
Коментари Харесай

Къде изчезнаха головете на голаджиите в Ла Лига

Продължава ловът на изчезналия от лапите на хищниците по незнайни друми гол. Докато за огромна част от футболистите голът е спорадична кулминационна точка на изявите на терена, за всяка уважаваща себе си „ деветка” той е придобил характерностите на наложителна и постоянна хранителна дажба. Няма по-добра храна за това благородно племе хищници, която да обезпечава оцеляването им, да ги вманиачава неизбежно и да работи по същия придирчив метод като магнита: притегля и отблъсква еднообразно индиферентно детайлите към себе си.

Испанската Лига е среда, в която виреят неразривно свързани с гола футболисти като Луис Суарес, Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Антоан Гризман, само че те досега са записали невероятни за качествата си регистри в този проект – по едно тъкмо попадение за CR7 и Бензема от Реал Мадрид, две за французина от Атлетико Мадрид и три за уругуаеца от Барселона. Всички общо имат седем – с пет по-малко от Лионел Меси – за първите 11 кръга от шампионата. Това докара до изпадане в трудно душевно положение и разтревожи нелечимо ръководителите на техните клубове… само че не и „ деветките” от предишното.



„ Играчът, който има у себе си голов инстинкт и усет, не ги губи никога”, твърди Дани Руис Басан. В 1970-те и 1980-те години историческият голмайстор на Атлетик Билбао записа 147 точни попадения на своята сметка и това му дава правото да разяснява ситуацията „ от кухнята”. „ Голът е нещо вродено – твърди той, – и даже да не може да се тренира, имащият го в кръвта си състезател го държи у себе си за цялостен живот.”

Няма по-резултатен тандем в Ла Лига от завършения сред Родриго Морено и Симоне Дзадза във Валенсия. Двамата общо имат 16 гола, с един повече от Меси и Суарес (съответно 3 и 12), с 14 повече от Бензема и Роналдо (1 и 1) и с 10 повече от Гризман и Анхел Кореа (2 и 4). На трето място в тази ранглиста са Карлос Бака и Седрик Бакамбу (общо 11) от Виляреал.



„ Преживяването на интервал без вкарване на гол или с пропуски в чисти положения може да те докара до комплициране – показва Исмаел Урсаис, създател на 131 точни попадения в 17 сезона в Примера с Албасете, Селта, Райо Вайекано, Еспаньол и Атлетик. – Разковничето е в това да забравиш манията си единствено да вкарваш. Пропускането на чисти положения може да те докара до това да спреш да вършиш онази работа, която те води до гола, може да те докара до това да се посветиш напълно да играеш за основаване на положения единствено за теб, само че не и за другите. Нападателите живеят от гола и това няма по какъв начин да се не помни, но в случай че не вършиш сложно работата си, няма да сполучиш нито в едната част от нея, нито в другата.”

Манията да бележи изведе Матадора Марио Кемпес до 126 гола за Валенсия и Еркулес. „ С работа и успокоение тези сухи серии се завършват. Могат да продължат дълго време, само че не и постоянно – споделя аржентинецът със същото успокоение като своите сътрудници преди него. – Подкрепата на треньора и на съотборниците е от изключителна значимост в тези моменти. Те те познават, знаят през какво безпокойствие преминаваш.”



На никого от тримата някогашни стрелци не убягва това, че генералната динамичност на тима може както да помогне за поддръжка на реализатора в суша, по този начин и да му навреди, в случай че той прикрива самостоятелни дефекти в системата. „ В случая с Гризман, най-малко съгласно мен, желанието му да оказва помощ в разнообразни зони на структурата на тима на Атлетико го отдалечава от противниковата врата за сметка на негови съотборници, а този голям разход на сила може да ти попречи да стигнеш до наказателното поле в нужното положение да направиш решаващото отиграване”, показва Урсаис.

ГОРДОСТТА НА „ ДЕВЕТКАТА”

„ На Луисито Суарес също не му оказва помощ играта на Барселона. Напускането на Неймар му повлия негативно, тъй като беше доста специфична добавка към играта му, въпреки че не е и обикновено да пропуща толкоз чисти положения – причислява се и Кемпес, съгласно който безпокойството у Кристиано Роналдо е по-голямо спрямо това у съперниците му. – Когато Кристиано не може да вкара от наказателното поле, стартира да бие отвред, без значение дали позицията за удар е добра. Това е, тъй като живее според от гола и се вбесява, когато получи опция да се разпише и я пропусне.”



Медицината признава безпокойството за болест единствено в най-крайната му фаза, когато става неконтролируемо и патологично и пациентът изпитва непрекъснато чувство за измъченост. „ Ставаш все по-нервен, пренапрегнат и пренавит на терена и нещата ти се получават все по-зле. Това е проблем, от който не можеш избяга. Не можеш да издържаш този товар, тъй като не си желал да го носиш, но би трябвало да съзнаваш, че той неизбежно ще се стовари от плещите ти незабавно щом ти потръгне. Понякога са ти нужни единствено два кръга, с цел да решиш проблема”, твърди Дани.

„ Ако си вършиш добре работата, голът най-после все ще падне. Ако обаче се вманиачиш и не мислиш за нищо друго, той ще се трансформира в Дамоклев меч и ще се обърне против теб”, прибавя Урсаис. „ Тази особена обич сред „ деветките” и гола е неоспорима, само че от време на време би трябвало да понесеш неприятния шанс с самообладание, тъй като головете ще се завърнат”, приключва Кемпес.

Именно по този начин четиримата асове на Ла Лига би трябвало да възприемат сухия си интервал – умерено, вършейки груповата си работа добре и с оптимизъм за скорошното връщане на отколешната им рутина: гола.






ГОЛОВА СУША БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ В ЕВРОПА

Другите огромни лиги на Стария континент не претърпяват сходен на този в Примера спад в резултатността на водещите си изпълнители. Голмайстор на Европа през днешния ден е нападателят на Наполи Чиро Имобиле с 14 точни попадения. С едно зад него е Единсон Кавани от Пари Сен Жермен (13), колкото има и бразилецът Жонас от Бенфика. Близо до тях е Роберт Левандовски с 11-те си гола за Байерн (Мюнхен), с един повече от Пиер-Емерик Обамеянг от Борусия (Дортмунд). В Премиър Лийг пък на върха на голмайсторската листа са асовете надлежно на Тотнъм и Манчестър Сити – Хари Кейн и Серхио Агуеро, които са се разписали по осем пъти този сезон.
Горка Перес, „ Ел Паис” Примера дивисион 11 кръг, неделя 5 ноември  Реал Мадрид 3:0краен резулат  Лас Палмас
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР