Продължава кампанията на Комисията за защита на потребителите за контролна

...
Продължава кампанията на Комисията за защита на потребителите за контролна
Коментари Харесай

КЗП продължава масираните проверки на дружествата за бързи кредити

Продължава акцията на Комисията за отбрана на потребителите за контролна активност на небанкови финансови институции – сдружения, предоставящи потребителски заеми.

Поредната акция на КЗП е ориентирана към отбрана на икономическите ползи на потребителите, а точно – определяне спазването на Закона за потребителския заем (ЗПК), в това число и по повод законосъобразността на събираните такси при предварително погасяване или отвод от контракти за заем, като при зародили основателни подозрения се събират доказателства за използването на нелоялни търговски практики според условията на Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП).

Проверките се правят в офиси и по документи на небанкови финансови институции и са по отношение на съблюдаване условията за даване от кредитора или кредитния медиатор на преддоговорна информация под формата на „ Стандартен европейски формуляр “ (СЕФ); определяне дали наложително изискване за разпределяне на потребителски заем е обезпечаване на поръчителство – обезпечение или банкова гаранция, както и за изтъкване в СЕФ на изисканото поръчителство, както и размер на наказателна клауза при неосигуряване на изисканите обезпечения; ревизират се и контракти с напълно предварително погасени суми по тях, контракти с отчасти погасени суми или такива с упражнено право на отвод от подписан контракт за заем.

В интервала от 1 юни до 15 септември по акцията са осъществени 88 броя инспекции на 61 сдружения от небанковия финансов бранш.

В хода на инспекциите са установени 88 броя нарушавания, от които 16 броя подозрения за използване на нелоялни търговски практики.

В резултат на осъществените инспекции към дата 15 септември са формирани 63 акта за открити административни нарушавания (АУАН), издадени са 7 наказателни постановления (НП) и са подписани 5 съглашения.

Нарушенията най-често се показват в непредоставяне на предварителна информация в избраната форма на СЕФ, изтънчено възнаграждение на такси и комисионни, свързани с дейности по асимилиране и ръководство на кредита; липса на изискуеми реквизити в контракти, други. Към сегашния миг инспекциите не престават, като за откритите нарушавания в хода на инспекциите следва сформиране на актове за определяне на административни нарушавания и надлежно формиране на административно-наказателни производства.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР