Продължава изясняването на причините за инцидента, при който руски изтребител

...
Продължава изясняването на причините за инцидента, при който руски изтребител
Коментари Харесай

Изясняват се причините за инцидента с дрон над Черно море. САЩ реагираха остро. Русия го определи като провокация

Продължава изясняването на аргументите за случая, при който съветски изтребител Су-27 е закачил витлото на американски безпилотен разследващ аероплан над Черно море. Белият дом и Пентагонът осъдиха случилото се, а военното министерство на Русия заяви, че техните изтребители не са влезнали в контакт с американския дрон.

От Вашингтон настояват, че американският дрон от вида Reaper се е намирал в интернационалното въздушно пространство, когато е бил прехванат от два изтребителя Су-27 през вчерашния ден сутринта. След поредност рискови маневри, един от тях е закачил перката на безпилотния уред и той е паднал в морето.

Руското министерство на защитата съобщи, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен аероплан. Москва твърди, че дронът се е разрушил заради „ внезапна маневра “.

Държавният департамент на Съединени американски щати е извикал посланика на Русия във Вашингтон след случая с дрона, заяви Ройтерс. Той добави, че посланикът на Съединени американски щати в Москва е отправил остро обръщение до съветското министерство на външните работи.

Москва преглежда случая над Черно море като провокация, съобщи съветският дипломат във Вашингтон, след срещата в Държавния департамент. Той повтори позицията на МО на Руската федерация, че съветските изтребители не са употребявали оръжие срещу американския безпилотник.

Американската страна е изразила митинг поради „ непрофесионални дейности “ от съветска страна, сподели Антонов. Той акцентира, че Москва не е заинтригувана от борба, а от прагматични връзки с Вашингтон.

Инцидентът е индикативен за покачвания риск от директна борба сред Русия и Съединените щати на фона на войната в Украйна, отбелязва Военновъздушни сили.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен уред, създаден от General Atomics Aeronautical Systems. Той е екипиран с турбовинтов мотор, който му разрешава да развива скорост от 400 км/ч. Максималната дълготрайност на полета на подобен дрон е 24 часа. Той може да придвижва ракети от вида „ въздух – земя “, „ въздух – въздух “, а също по този начин и бомби с лазерно ориентиране.
Тагарев: Свалянето на американския дрон над Черно море е вражеска провокация от страна на Русия
„ Свалянето на американския безпилотен аероплан над Черно море изрично е вражеска провокация от страна на Русия ”. Това съобщи пред NOVA някогашният министър на защитата Тодор Тагарев.

„ Тя е изпълнена по решение от най-високо ниво. Вероятно персонално Путин е бил зает освен това решение. При този случай Съединени американски щати дават първа загуба във войната сред Русия и Украйна ”, разяснява Тагарев.

„ В този проблем не виждам случайност. Това са преднамерени дейности на водачите. Второ в този случай Америка дава загуби към този момент ”, счита военният специалист.

„ Руските водачи са проигравали такива проблеми. Те са пробвали няколко метода да смъкват дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е извънредно мощна, това внезапно наруша аеродинамиката на дрона, той елементарно губи ръководство. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което споделя и американската страна, че е имало машинален контакт сред един от самолетите и витлото на дрона. Това е доста рисково. Този дрон не маневрира бързо, лети със относително ниска скорост, по постоянна траектория. Не изключвам също по този начин вероятността да е имало и пукотевица против дрона ”, сподели Тагарев.

По думите му дронът е летял в интернационално въздушно пространство, където няма ограничавания.

Източник: Българска телеграфна агенция, БНР, NOVA
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР