Продължава издирването на изчезналия сноубордист в Рила. Следите на 34-годишния

...
Продължава издирването на изчезналия сноубордист в Рила. Следите на 34-годишния
Коментари Харесай

Без следа от изчезналия в Рила турист, акцията продължава

Продължава издирването на изчезналия сноубордист в Рила. Следите на 34-годишния мъж се губят от през вчерашния ден следобяд, когато с другари се спускали по пистите на ски зона Картала над Благоевград.

Издирването беше възобновено тази заран. Вече 20 часа продължава избавителната интервенция, само че към момента без резултат. По времето, в което мъжът е липсващ, са паднали две лавини, едната от които много огромна. Сноубордистът обаче не е разполагал с лавинен апарат, което затруднява акцията по издирването му.

Изчезналият мъж и двама негови другари през целия ден карали по пистите на ски зона Картала. При последното втурване обаче, малко преди 16 ч, решили да излязат отвън ски зоната и да се пуснат по един от улеите. Изчезналият сноубордист тръгнал финален.

Долу, където са се разбрали да се съберат, където се събират двете писти, момчето не идва. Те си мислят тъй като е по-изморен слизат, тук в кафето на хотела, чакат го и след 15 минути стартират леки терзания, след още половин час тези терзания прерастват в паника, и момчетата се обадиха и пристигнаха при мен на горна станция с цел да ми обяснят цялата обстановка каква е, изясни пред Българска национална телевизия Красимир Стоянов, началник на пистова избавителна работа - Картала.

Бързо са образувани избавителни екипи, идват и доброволци. Повече от седем часа търсят изчезналия мъж, само че без резултат.

Пистата е тествана още през вчерашния ден, индивидът не е открит. След това стартира търсене в двата региона към пистата - гората, улеите от двете страни на пистата, добавя Георги Ботев от ПСС -Благоевград.

Издирването беше възобновено тази заран. Десетима планински спасители, доброволци и избавителни кучета потеглиха към мястото, където през вчерашния ден са паднали две лавини, едната от тях доста огромна и плътна, вид снежна дъска.

Снощи я огледахме, само че индивида няма лавинен апарат и не можем да засечем дали е там. Ще проверим през днешния ден с кучетата и продължаваме отново оглеждане, втурване, инспекция на дерета, просто голяма е територията, виждате времето какво е. Горе духаше ураганен вятър през вчерашния ден, изискванията са тежки. Все още се надяваме да има късмет да се е подслонил някъде, споделя Ботев.

Телефонът на изчезналия сноубордист е включен, само че той не дава отговор. Не може да се засече и къде тъкмо се намира той. Чакат се спасители от София, които също ще се включат в търсенето.

Лавинната заплаха остава извънредно висока, единствено за последното денонощие е натрупал 20 см сняг.

Автор: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР