Продължава издирването на изчезналите от запалилия се ферибот край остров

...
Продължава издирването на изчезналите от запалилия се ферибот край остров
Коментари Харесай

7 българи са в неизвестност след пожара на ферибота, на борда може да е имало още двама наши |

Продължава издирването на изчезналите от запалилия се ферибот край остров Корфу. В петък вечерта е имало ново възпламеняване на борда на плавателния съд. Търсят се общо 12 души, 7 от тях са доказано българско поданство. За други двама има подозрение, че също са българи. Това разгласи на брифинг зам.-външният ни министър Велислава Петрова.

„ Сънародниците ни са настанени в хотели на остров Корфу. Беше образуван спешен щаб. Консулът ни в Солун посети българите. На всички са обезпечени храна и питиета ”, разясни зам.-външният ни министър. Очаква се през днешния ден да бъдат превозени до Игуменица. От там те ще могат да продължат към Италия или да се върнат в България.

Двама души са в болница. Единият е интубиран, другият е в устойчиво положение.

„ Поддържаме контакт с компанията притежател на плавателния съд. От там оповестиха, че избавените ще бъдат извозени ”, сподели Радостин Вакин, консулът ни в Солун.

Днес в ефира на Нова телевизия българи описаха повече за кошмара.

„ Не можах да се кача на палубата при другите. Останах изолиран на третия етаж. Единственият вид беше да скоча във водата. Взех един избавителен пояс, завързах го и започнах да се спускам. В един миг въжето се заплете и увиснах. В това време пристигна избавителната лодка. Сетих се, че имам нож и скъсах въжето. Паднах във водата и по-късно ме избавиха ”, описа един от българските водачи на кораба.

Друг водач споделя:

„ Паника на кораба не е имало. Персоналът беше добре проведен. Благодарение на тях се справихме и оцеляхме. ”

„ Бях шокирана, уплашена. Беше огромен пъкъл. Пожарът избухна в 04.00 ч. Бях в кабината и един човек от екипажа ми сподели да изляза незабавно. Сложиха ми избавителна жилетка. В този миг мислиш единствено по какъв начин да оцелееш. Не съумях нищо да взема. Нямам пари, документи ”, описа Боянка Ачкова, оживяла от горящия ферибот.

„ Започнахме да се качваме в избавителните лодки. Благодарение на екипажа сега сме живи. Повече от 100 души бяхме в една лодка. Това беше единственият метод да ни спасят. Имаше талази, беше доста ужасно. Имаше деца, които плачеха ”, описа Лилия Викторова, друга оживяла.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР