Продължава инсталирането на софтуера на машините за гласуване на балотажа

...
Продължава инсталирането на софтуера на машините за гласуване на балотажа
Коментари Харесай

ЦИК подготвя машините. „Сиела“ с опасения, че ще се повредят заради поръчаната хартия

Продължава инсталирането на софтуера на машините за гласоподаване на балотажа в неделя. Устройствата би трябвало да тръгнат към другите елементи на страната през днешния ден следобяд, съпровождани от Министерство на вътрешните работи. Утре вечер те би трябвало да бъдат доставени до всяка една от 5900-те секции, в които ще се гласоподава на машина. По закон това са секциите с над 300 гласоподаватели.

Вчера Централната изборна комисия получи отчет за засвидетелствуване на сходството на машините, подписан от министъра на електронното ръководство Александър Йоловски и от ръководителите на институтите за стандартизация и метрология.

Пред Българска национална телевизия проф. Иван Тодоров, акционер във компания " Сиела ", която дава отговор за доставката и поддръжката на машините разгласи, че поръчаната хартия за машините не подхожда на стандарта, с който те работят и има риск да се повредят устройствата. По думите му това се е случило на предходния избор на 2 април и макар предизвестията от страна на компанията, параметрите на хартията не са изменени.

" Машините работят с едни ролки от хартия, които са 12 мм в диаметър. От управлението на ЦИК са поръчали не 12 мм, не 17мм, което е максимумът - а 25,5 мм. Това стана на предходните избори през април месец. Казахме, че не може, че не би трябвало, че поврежда машините...на тези избори още веднъж, макар че имаха премного време, те поръчаха отново 25,5 мм.

И ето в числа: през октомври 2022 поради проблеми с печата единствено 2 машини са излезли от строя. През април 2023 - 67 машини поради печата единствено са излезли от строя и това ще нараства експоненциално. Това е държавно имущество за доста милиони и то посредством тези ексцентрични ролки се поврежда и поврежда непрестанно.

Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин и на бензинова - дизел - ами ще се повреди с течение на времето. На мен най-малко ми приказва, че това е една общоприета политика против машинното гласоподаване от страна на управлението ", проф. Иван Тодоров - " Сиела ".

В неделя избираме кметове на 91 на общини, 491 на кметства и 31 на региони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР