Продължава и блокадата на граничния пункт край село Кардам. Протестиращите

...
Продължава и блокадата на граничния пункт край село Кардам. Протестиращите
Коментари Харесай

Трети ден протести: Разсипаха зърно край Кардам, блокираха и пътя Е-79 край Видин


Продължава и блокадата на граничния пункт край село Кардам. Протестиращите зърнопроизводители са прекратили придвижването на транспортни средства към и от границата с Румъния с изсипан на пътя слънчоглед. Там са блокирани над 50 тежкотоварни камиона. 

Напрежението измежду протестиращите се повишава, като те са изсипали едно ремарке със слънчоглед на пътя към границата край село Кардам при отбивката за Йовково, съобщи БНР. 

По думите на ръководителя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, по техни калкулации, цената на залежаваща продукция по складовете все още е към 3,5 милиарда лв.. " Колегите са извънредно ядосани, може би гледката на украинските камиони и молдовските в допълнение нагнетява обстановката, тъй като виждаш на процедура какъв брой доста стока влиза в страната. И това е единствено в границите на деня. Може би са над 60-70 камиона, не виждам края на опашката ", сподели Жекова пред публичното радио. 

Малки и огромни зърнопроизводители излязоха на митинг и в Плевен.



По думите ѝ предлагането да се вкара депозит на влизане в България, който да се връща при излизането на стоката от страната ни, ненапълно ще помогне в създалата се обстановка. 

Недоволството е против вноса на на ниска цена украинско зърно, който оставя тонове непродадена българска продукция и заплашва родните земеделци с банкрути. То продължава макар вчерашната среща при президента, на която бяха набелязани ограничения за решаването на казуса.

За трети ден зърнопроизводителите блокират придвижването по Е-79
Снимка: БТА

Част от тях са, че България ще договаря в Брюксел за промени в европейския правилник, допускащ всеобщия импорт от Украйна, и ще упорства Европейски Съюз да разреши на страната ни да вкарва антидъпингови механизми при пренасищане на пазара. 

България не може сама да наложи смяна във въпросния правилник и за задачата се водят диалози с други страни, които са наранени от несъразмерния украински импорт, с цел да се излезе с обща позиция пред Брюксел. 

Утре зърнопроизводителите ще приберат машините, с цел да ги изкарат още веднъж на 7 април в поддръжка на сътрудниците си от Румъния, които са насрочил за тогава протестните си дейности. 

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР