Продължава хаосът с изплащането на пенсиите на хората с изтекли

...
Продължава хаосът с изплащането на пенсиите на хората с изтекли
Коментари Харесай

Изтеклите решения на ТЕЛК: Продължава хаосът с изплащането на пенсиите


Продължава хаосът с изплащането на пенсиите на хората с изтекли решения на ТЕЛК и забавено преосвидетелстване, сигнализира омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ казусът е максимален за хората в заварено състояние след признатите промени през януари.

С Атанас ви срещнахме при започване на годината. Мъжът е с изтекло решение на ТЕЛК от декември. Оттогава е и без пенсия - очаквал е, че ще бъде възобновена през март.
Снимка: Редакторски екип

„ Обадих се в Национален осигурителен институт. Те споделиха да се обадя в РЗИ. Обадих се в РЗИ - те споделиха да се обадя в Национален осигурителен институт “, изясни Атанас Чапкънски.

Преди дни от Национален осигурителен институт обявиха, че са възобновени правата на към 1000 души, само че Атанас не знае дали е измежду тях.

„ Не се надявам въобще за превод даже и до 15 число. Достатъчно огромни сме, към този момент не имаме вяра в Дядо Коледа “, споделя мъжът.

Снимка: Редакторски екип


Заради голям брой такива тъжби омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до институциите. Според нея описите, получени от осигурителния институт, не са цялостни, а написаните периоди, в които би трябвало да се изиска преосвидетелстване, не се поясняват вярно.

Снимка: Редакторски екип


„ Законът категорично постановява, че хората в заварено състояние с изтичащи решения подават тогава, когато могат да спазят периода - незабавно щом е допустимо, само че не е наложително да е в тримесечен период. Идеята беше неотложно да бъде решен въпросът на хората с увреждания. За тях всеки ден закъснение е проблем. Те разчитат на тези пари “, добави тя.

Според Националния застрахователен институт при заварените производства за преосвидетелстване е без значение моментът на подаване на заявката и прецизират, че същият може да бъде и в деня преди приключване на периода на експертното решение на лицето.

Снимка: Редакторски екип


Според осигурителния институт, разминаването в данните е тъй като не всички подадени от министерството дават отговор на критериите за служебно удължение на решенията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР