Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Судан. Според Франс Прес

...
Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Судан. Според Франс Прес
Коментари Харесай

Сред евакуираните от Судан чужденци има и българи

Продължава евакуацията на задгранични жители от Судан. Според Франс Прес сполучливо са изведени главно жители на страни от Персийския залив, само че има и от България, заяви Българска национална телевизия. Американски военни са евакуирали дипломати на Съединените щати и техните фамилии от Хартум, удостовери президентът Джо Байдън.

Обстановката в Судан остава напрегната на фона на непрекъснатото нарушение на тридневното помирение, което трябваше да влезе в действие в петък.

 Какво става в Судан и за какво това тревожи съседите му и международните сили Какво става в Судан и за какво това тревожи съседите му и международните сили
Суданската войска заяви, че оказва помощ за евакуацията на задгранични жители през Порт Судан - пристанище на брега на Червено море, ситуирано на към 650 километра от столицата Хартум.

Повече от 150 души, в това число дипломати и публични лица, дойдоха невредими в Джеда, в Саудитска Арабия. Сред тях има жители на България и хора от още 66 националности от 12 страни.

91 души от евакуираните са жители на Саудитска Арабия. Според суданската войска следва да бъдат евакуирани дипломати и жители от Англия, Франция и Китай.

Посолството на Съединени американски щати в Хартум е затворено, а американските дипломати и техните фамилии са сполучливо изведени от страната.

Операцията, в която са взели участие шест самолета, е била извършена в съгласуваност със суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка. По неофициална информация става дума за към 70 души.

Заради кръвопролитните боеве в Хартум доста хора са в капан. Летището е затворено, доста пътища са блокирани. Няма вода, има непрекъснати спирания на електричеството.

" Осем дни след началото на сраженията нямахме никаква вода и електричество. Едва през днешния ден дойдоха водни доставки ", разяснява Тарек, гражданин на Хартум.

Прекратяването на огъня не се съблюдава и на практика се договаря всеки ден откогато избухнаха сраженията. Суданските въоръжени сили и техните съперници от Силите за бърза поддръжка си насочат взаимни обвинявания за нарушаването на примирието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР