Продължава ерозията в подкрепата за Продължаваме промяната, а ГЕРБ не

...
Продължава ерозията в подкрепата за Продължаваме промяната, а ГЕРБ не
Коментари Харесай

Тренд плаши ПП: Бойко изпреварва Кирил с близо 4% подкрепа

Продължава ерозията в поддръжката за " Продължаваме промяната ", а ГЕРБ не стопира да катери електорална тежест, сочи последният разбор на социолозите от организация " Тренд ". Шокиращият резултат измежду интервюираните обаче идва по-скоро от " Възраждане " на Костадин Костадинов, която бележи нов растеж на евентуалните гласоподаватели при избори през днешния ден, като партията се подрежда пета, само че с извънредно близки резултати до третата и четвъртата сили - Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с едвам под 2% разлика. При избор в този момент Копейкин би събрал над 9% поддръжка.

Над половината българи са на мнение, че държавното управление няма да изкара цялостен мандат, само че 47% от хората не желаят предварителни парламентарни избори.

Положителната оценка за работата на Народното събрание се задържа на 24% от всички интервюирани, до момента в който негативните оценки се повишават до 66%.

При държавното управление има лек спад на позитивни оценки за работата му - от 29% през предишния месец до 27% през този, а негативните бележат най-малък растеж от 56% през март до 58% през април.

Симпатизантите на „ Продължаваме промяната " стоят най-убедени в поддръжка си по отношение на кабинета. Останалите три колегата имат много по-нюансирано отношение. Сред последователите на Демократична България съотношението положителна-отрицателна оценка е в съразмерност 5 към 3. Симпатизантите на Българска социалистическа партия са разграничени на две равни елементи в тази си оценка, до момента в който тези на „ ИТН " в по-голямата си част имат негативно отношение към работата на кабинета.

При президента не се следи основна смяна този месец, като позитивните оценки за неговата работа са 50%, а негативни 38%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предварителни парламентарни избори не сa нужни. 37% са на противоположното мнение. Сред разбивките по групи прави усещане, че само измежду симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане господства позицията, че са нужни предварителни парламентарни избори.

Малко над половината (52%) считат, че държавното управление няма да изкара цялостен мандат. 28% са на противоположното мнение.

И този месец продължава ерозията в поддръжката към „ Продължаваме промяната " - от 22.9% измежду деклариралите, че ще гласоподават през март, до 20.1% през април. Този спад при групировката на Петков и Василев води до структурна смяна на електоралните настройки, като през този месец главният им конкурент в лицето на ГЕРБ към този момент е първа политическа мощ с 23.6% от гласуващите, разясняват социолозите.

Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия задържат сходни равнища спрямо предходния месец надлежно с 11.1% и 10.5% от гласуващите. Регистрираме втори следващ месец на растеж при „ Възраждане " – от 7.3% през март до 9.3% през април, което подрежда партията на Костадинов като пета политическа мощ в страната, в близки стойности до третата и четвъртата.

Демократична България задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „ ИТН " този месец са с 6.9% от всички декларирали, че ще гласоподават на възможни избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР