Продължава екологичното бедствие по река Марица между Пазарджик и Пловдив.

...
Продължава екологичното бедствие по река Марица между Пазарджик и Пловдив.
Коментари Харесай

Екологичното бедствие по река Марица продължава, забелязана е още мъртва риба

Продължава екологичното злополучие по река Марица сред Пазарджик и Пловдив. Тази заран край Стамболийски са видяни нови мъртви риби.

От ВиК-Пловдив превантивно са спрели сондажите наоколо до реката. Градът е предпазен и няма заплаха за водата, която тече в чешмите на пловдивчани, увери основният инженер на водното сдружение, предава Би Ти Ви.

``
реклама

Продължава инспекцията на прокуратурата, полицията и екоинспекцията, с цел да открият кой е отговорен за екокатастрофата и каква е повода за отравянето на водата.

От нощес Пловдив не черпи питейна вода от сондажи наоколо до реката.

" Превантивно изключихме по този начин наречения " Сифон С " от помпена станция " Юг ", която е зад тила ми тъкмо. Сондажите, които са на " Сифон С ", са най-близо до речното корито. Иначе нашите сондажи, от които черпим вода, са на дълбочина 80-90 метра. Пловдивчани няма от какво да се опасяват. Няма да допуснем да влезе каквато и да е болест в питейната вода “, успокои Антон Гълъбов, основен инженер на ВиК-Пловдив.

Според природозащитници ще са нужни най-малко 10 години, с цел да бъде възобновено екоравновесието в региона.

" Тази екологична злополука ще рефлектира мощно върху локалните типове риба, които безусловно казано са от епохи в тази река. Това са черната мряна, маришкият кефал ", изясни природозащитникът Валентин Данаилов.

" Имаше централизация на огромна маса риба, само че липсваха птиците. Най-вероятно те също са усетили, че рибата не е годна за консумация ", добави Петър Янев от ловно-рибарско съдружие.

Местните хора упорстват за строги наказания против замърсителя. От Районната здравна ревизия в Пазарджик още през вчерашния ден влязоха на инспекция в предприятието за преправка на пластмаси " Екоинвест ".

Една от версиите, по които се работи, е, че предприятието за преработване на пластмаса в Пазарджик е измило мощно токсични бидони и водата е изтекла в приток на Марица. От " Басейнова дирекция " прецизираха, че първите лабораторни проби ще бъдат подготвени най-рано в понеделник.

Вчера от компанията отхвърлиха виновност и отхвърлиха коментар.

От Българската организация по храните предизвестяват хората да не купуват риба от нерегламентирани места в района, както и да не бъдат допускани животни наоколо до реката.

Днес ще бъдат взети нови проби от реката, а в понеделник част от умрялата риба ще бъде изследвана в профилирана лаборатория в София. Окончателни резултати се чакат до края на седмицата.

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР