Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните

...
Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните
Коментари Харесай

Положителна тенденция: Излекуваните от Covid-19 да са в пъти повече от новозаразените

Продължава да се резервира трайна наклонността за броя на излекуваните – неколкократно в пъти по-голям от броя на доказаните случаи на Covid-19 – за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на доказаните е 2993. Това заяви през днешния ден здравният министър Костадин Ангелов на постоянен брифинг за разпространяването на ковид а.

Заетостта на болничните кревати за неусложнени пациенти на национално ниво към днешна дата е 29%. Най-висока е тя в София-област, следвана от София-град.

Заетостта на интензивните кревати е 43% - най-висока в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.

На брифинга основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че Европейският център за надзор на болесттите още не е качил данните за заболяемостта на седмична база.

Новите данни за заболеямостта вътре в страната са по-интересни, уточни доцент Кунчев – Разград падна във втората категория – жълтата, до заболяемост сред 20 и 60 на 100 000 – това се случва за първи път от няколко месеца.

 

„ Половината от останалите области са в групата на заболяемост сред 60 и 120 на 100 000, вследствие на което към този момент имаме области и в трите разнообразни сфери на заболяемост. Най-висока е заболеямостта за последната седмица във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59 “, означи той.

 

 

Но това, което се случва в Европа, по никакъв начин не е оптимистично, допълни Кунчев:

Изключително обезпокоени са европейските сътрудници за обстановката във Англия, а към този момент и в Ирландия и ненапълно в Нидерландия. Разпространението на новия вариант върви, въпреки и с разнообразни темпове – в границите на четири седмици във Англия той съумя от 10-15% да заеме дял над 75 на 100.  

 

Правилно е да се назовава нов вид, защото измененията са толкоз дребни, че не може да го назовем вариант, посочи той и добави:

„ Хубавото при него е, че той не води до по-тежки болести, неприятното е, че се популяризира по-бързо въз основата на високата централизация, която намираме в носоглътката на хората – тя е сред 10 и 100 пъти по-голяма, което значи, че неговата инфекциозност е с пъти по-голяма. Досега в България това, с което си имаме работа, 10 души заразяват сред 5 и 6 души и по тази причина е намаляващ ритъм. В момента във Англия 10 души заразяват 27 “.  

 

„ Това следва да се случи в Европа. Кога ще доближи до нашите граници, уповавам се, колкото се може по-късно, с цел да сме по-подготвени и лечебните заведения за нова вълна хора, които ще имат потребност от лекуване, и с това, че въпреки всичко по-голям брой хора ще бъдат имунизирани, въпреки че не можем да разчитаме в такива къси периоди, че техният дял ще бъде кой знае какъв брой огромен “, уточни Кунчев. 

 

„ От здравна позиция ние се намираме в чудесна обстановка сега, опитваме се да я задържим, но в случай че избързаме и предприемем ограничения за извънредно разхлабване, доста бързо ще се сблъскаме с резултата от разпространяването на новия вариант “, предизвести основният държавен здравен контрольор. 

 

Няма закъснение в процеса на имунизиране против Covid-19, сподели на брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния имунизационен щаб Красимир Гигов. По думите му до момента са били ваксинирани 46 на 100 от искащите лекари, 23 на 100 от искащите медицински сестри, 19 на 100 болничен личен състав и други Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, добави още Гигов.

В България към този момент е регистриран новият вид на ковид а, стана ясно на брифинга.

 

На всички е ясно, че вярата е във имунизациите, заключи Костадин Ангелов:

„ С имунизациите, които ще дойдат до края на годината, ще могат да бъдат имунизирани по предварителни данни над 5,8 млн. български жители “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР