Продължава да се руши мостът на Кольо Фичето край Бяла.

...
Продължава да се руши мостът на Кольо Фичето край Бяла.
Коментари Харесай

Чакат се европейски средства за ремонта на моста на Кольо Фичето край Бяла

Продължава да се разрушава мостът на Кольо Фичето край Бяла. Основен ремонт не му е юридически от 45 години. Той е монумент на културата от национално значение. От община Бяла чакат до 3 месеца планът за реституция да бъде утвърден за финансиране. Максималната сума, която се отпуска по програмата „ Региони в напредък ", е 4,5 млн. евро.

Самоукият занаятчия Фичето построява моста над Янтра преди 152 години благодарение на ковачи от Габрово и дърводелци от Трявна и Дряново. През 1897 година огромно наводняване срутва част от моста. След 25 години на нейно място е направено бетонно оборудване. С времето обаче истинският мост се разрушава, а красивите му каменни орнаменти даже не се виждат. Въпреки това той продължава да притегля освен задгранични туристи, а и гости от България.
Генчо Нанев - гражданин на Казанлък: Мостът е хубав самичък по себе си, само че очевидно има потребност от ремонт. Състоянието му не е от най-чудесните.
Средствата, които са нужни за реконструкцията на моста, не са по силите на дребна община като Бяла. Затова тя кандидатства за европейско финансиране.
Димитър Славов - кмет на община Бяла: След 10-месечно очакване, това е положителната вест, беше координиран плана с националния институт за недвижимо културно завещание.
Освен реорганизация на целия мост планът планува паметникът на Кольо Фичето да бъде изместен на висок рид.
Димитър Славов - кмет на община Бяла: Ще бъде осветлен и ще се вижда от доста надалеч и настрана се планува един неповторим музей за живота на занаятчия Кольо Фичето и целият музей ще бъде издигнат, че в случай че пристигна огромната Янтра, да минава под музея.
3Д мапинг проектори ще излъчват тон, светлина и картина. Жителите на Бяла се надяват целият комплекс към моста да се трансформира в туристическа атракция от национално значение, а дружно с това да се оживи и градът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР