Продължава да се разраства напрежението между Белград и Прищина. Косово

...
Продължава да се разраства напрежението между Белград и Прищина. Косово
Коментари Харесай

Косово продължава да не приема коли със сръбски номера

Продължава да се разраства напрежението сред Белград и Прищина. Косово не позволява коли със сръбска регистрация. Сръбският президент прикани интернационалната общественост да се намеси. Косовският министър председател разгласи, че мярката е в отговор на сходни дейности от сръбска страна.

Спецчасти на косовските сили са ситуирани по пунктовете сред Косово и Сърбия. Според новите разпореждания на Прищина, колите със сръбска регистрация би трябвало да платят 5 евро за краткотрайни номера, които ще важат 60 дни.

Нямам избор. Дават номерата за два месеца. Само по този начин мога да карам, споделя Никола Трайкович, косовски сърбин.

Много водачи, обаче, отхвърлиха да си сменят регистрационните номера и останаха блокирани на границата.

Повече от 10 години нашите жители заплащат за краткотрайни сръбски номера. Ние не ги желаеме, само че щом има сръбски краткотрайни номера, ще има и косовски, сподели Албин Курти, министър председател на Косово.

В знак на митинг косовски сърби блокираха пункта Ярине. Косовската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите.

Ако офанзивите против косовските сърби не спрат, ще призовем КейФОР и НАТО да работят в сходство с пълномощията си и да защитят живота и имуществото на сръбското население в Косово, сподели Александър Вучич, президент на Сърбия.

Вучич привиква през днешния ден Съвета за сигурност на Сърбия. Той ще организира срещи и с посланиците на западни страни.

Ескалирането на напрежението сред Сърбия и Косово съответствува с визитата в Белград на специфичния представител на Европейския съюз за района Мирослав Лайчак, който се пробва да реализира пробив в връзките сред Белград и Прищина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР