Продължава да расте броят на жертвите на мощното земетресение, което

...
Продължава да расте броят на жертвите на мощното земетресение, което
Коментари Харесай

Мароко обяви национален траур, жертвите на земетресението са повече от 2 000 души

Продължава да пораства броят на жертвите на мощното земетресение, което раздруса Мароко със мощ от 6,8 по скалата на Рихтер.

Най-смъртоносният трус в страната от десетилетия насам е лишил живота на повече от 2000 души, над 2 100 са и ранените, повече от 1300 остават в сериозно положение.

След съвещание, управлявано от крал Мохамед VI, дворецът разгласи тридневен народен печал, като знамената ще бъдат спуснати на половина на всички публични здания.

Продължават напъните на избавителни екипи да намерят оживели под руините. Войници и служби за незабавна помощ се пробват да доближат до отдалечени планински села, където има опасения за доста още жертви. Стотици хора се стекоха на площадите, с цел да прекарат нощта навън от боязън от вторични земетресения, някои с одеяла, а други спяха напряко на земята.

 
Когато земята стартира да се тресе трябваше да тичам, с цел да се предпазя. Стената се пропука и всичко падна на земята. Избягах на пътя дружно с децата си. Когато чух, че съседката ми е затрупана под отломките на къщата си, се втурнахме да я спасяваме.
Исмаил Аит Дахман, гражданин на Сиди Брахим

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш прикани жителите да дарят кръв за потърпевшите.
Епицентърът на мощното земетресение с магнитуд 6,8 съгласно, което стана в късните часове на 8 септември в планински регион е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Силните земетресения бяха усетени и в крайбрежните градове Казабланка и Есауира. Трусът аргументи широкомащабни вреди и накара ужасени поданици и туристи да се втурнат на безвредно място измежду нощ. Хората са в потрес. По улиците цареше цялостен безпорядък, същинска злополука, полуда, описват оживели.

 
Това е първият път, в който претърпявам земетресение и беше доста ужасно. Когато видиш епицентъра, всички тези небогати хора, които са изгубили жилищата си и нямат вода, е извънредно. Това явно е естествено злополучие, само че мисля, че всички в европейската общественост и по света би трябвало да оказват помощ.
Греъм Стюарт, английски екскурзиант

В планинското селце Тафегахте, ситуирано покрай епицентъра на земетресението, съвсем не са останали здания. Традиционните глинени тухли, употребявани от берберските поданици на района, се оказаха несъответствуващи за рядкото земетресение.

Това е най-силното земетресение в северноафриканското кралство, а специалист го дефинира като най-голямото в района от повече от 120 години.

Червеният кръст разгласи, че активизира запаси в поддръжка на мароканския Червен полумесец, само че шефът на организацията предизвести, че възобновяване на вредите може да отнеме години.

Кралската мароканска футболна федерация разгласи, че квалификационният мач за Купата на африканските народи против Либерия, който трябваше да се играе в крайбрежния град Агадир, е отсрочен за неопределен срок.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР