Продължава частичната мобилизация в Русия, чиято цел е набирането на

...
Продължава частичната мобилизация в Русия, чиято цел е набирането на
Коментари Харесай

Хиляди руснаци продължават да бягат от мобилизацията

Продължава частичната готовност в Русия, чиято цел е набирането на 300 000 резервисти, които да водят война в Украйна. В допълнение към несъгласията по отношение на проекта за привикване на запаса, се появиха и недоволства за неналичието на оръжия и минималното образование, което някои бойци получават, преди да бъдат изпратени на фронта.

Според Института за проучване на войната (Institute for the Study of War) подготовката на мобилизираните мъже ще отнеме месеци. Руският министър на защитата Сергей Шойгу персонално е управлявал тази група от новобранци в Алабино, покрай Москва.

В апелите за готовност се включи и патриарх Кирил – главата на Руската православна черква. Преди дни той съобщи, че руснаците, умиращи в Украйна, ще отмият греховете си.

Въпреки това в цяла Русия хората стачкуват против мобилизацията. Над 2400 души са били арестувани при сходни демонстрации.
Дълбоко сме обезпокоени от огромния брой хора, които са задържани в Руската федерация по тази причина, че са протестирали против частичната готовност, разпоредена от управляващите.
Равина Шамдасани, говорителка на офиса за човешките права към Организация на обединените нации

Междувременно хиляди руснаци не престават да пресичат границите, с цел да избегнат присъединение към армията. Около 100 000 са пристигнали в Казахстан, минимум 60 000 са влезнали в Европейски Съюз през последната седмица, десетки хиляди са избягали в Монголия, а Грузия регистрира към 10 000 руснаци дневно.

" Тръгнахме от Владикавказ в понеделник в 15 часа. Купихме колела и стигнахме по този начин до границата. Наредихме се на опашка и успяхме да минем границата на идната заран ", споделя рускиня, решила да напусне страната.

" Колата ни се повреди единствено на 100 метра отсам. Аз, двете ми деца, две котки и две кучета. Но разчитахме на добротата на другите. И успяхме да стигнем до тук ", споделя друга жена, чакаща да премине границата с Грузия.

Русия към момента не е затворила границите си, само че може да спре мъжете в наборна възраст да бягат в прилежащи страни. Засега Москва се въздържа от подобен ход.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР