Продължава борбата с пожарите в съседна Гърция - силните ветрове

...
Продължава борбата с пожарите в съседна Гърция - силните ветрове
Коментари Харесай

Екипът на Euronews Bulgaria от Гърция: След борбата с огъня, идва войната с дима

Продължава битката с пожарите в прилежаща Гърция - мощните ветрове тук-там затрудняват гасенето, в което вземат участие стотици пожарникари, доброволци и локални поданици.

В северните елементи на страната дейните огнища са десетки. Най-сериозна остава обстановката към Атина и Александруполис. Обявен е полицейски час в гористите местности на Халкидики, който продължава от 8:00 ч вечерта до 8:00 сутринта. Патрулите към пожарите са засилени.

Продължава и гасенето по въздух - в интервенциите вземат участие близо 20 хеликоптера и самолета. Димът, който се издигна над Гърция, е видян и от Международната галактическа станция. Астронавтите са снимали гъстите облаци над южната ни съседка. По данни на италиански учени това лято пожарите в Европа са изпепелили горски площи, които могат да всмукват над 2 млн. тона въглероден диоксид годишно.

Екипът на Euronews Bulgaria е на място покрай Александруполис. Ето какво видяха Юлиян Стоянов и операторът Ивайло Михайлов:

Само на няколко километра от Александруполис всичко е изцяло изпепелено. Пейзажът наподобява на снежно-зимен, само че това в действителност всичко в близост е побеляло поради пепелта. Властите са се пробвали да предотвратят напредването на огъня в гората, като са изкопали просеки в земята. Но очевидно безрезултатно – накъдето виждат очите, всичко е изпепелено.

Сега си дадохме сметка за какво през вчерашния ден пътищата бяха затворени – тъй като всичко към нас е било огън. А нов пожар може да потегли на всички места и във всеки един миг. Стотици са локалните горски пожари сега.

Ето да вземем за пример един стъклен буркан, изхвърлен на земята. Знаем, че когато слънчевите лъчи падат на стъкло по характерен метод, може да стартира възпламеняване. Особено в този момент, когато е толкоз изсъхнало, горещо и прохладно.

Следващото огромно предизвикателство е димът. Дишането е извънредно мъчно, а такава е картинката на 80% от територията в Гърция. На места хората са съумели да се оправят с пламъците, само че в този момент остава казусът с дима, който се популяризира и поради вятъра. Пушекът към този момент е достигнал и до някои острови в Йонийско море, покрай Италия.

Юлиян и Ивайло остават в Александруполис, с цел да осведомят за развиването на стихията и последствията от нея. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР