Продължава борбата с пожарите в хасковска област. Вчера заради бушуващите

...
Продължава борбата с пожарите в хасковска област. Вчера заради бушуващите
Коментари Харесай

Продължава борбата с пожарите в три области у нас

Продължава битката с пожарите в хасковска област. Вчера поради вилнеещите пламъци беше оповестено бедствено състояние в общините Харманли, Любимец и Свиленград.
Един от главните проблеми пред огнеборците е мощният вятър, а прогнозите са той да не утихне и през днешния ден. Вчера в района се възпламениха четири къщи в село Вълче поле. Пожар пламна и край жп линията сред Харманли и Свиленград.
Ново огнище избухна и край Стара Загора предходната вечер. Изгорели са няколко къщи. А мъж умря във вилната зона на Росенец, край Бургас, до момента в който се опитвал да оказва помощ на пожарникарите там.
В хасковска област желаеха тежка техника. Тя е почнала да работи още в среднощ.
“Към момента няма заплаха за обитаемоте места. Но чакаме да излезе още веднъж вятър. Взети са ограничения от институциите, надяваме се да няма наранени обитаеми места”, сподели регионалният шеф на Хасково Минко Ангелов.
На място в село Белица са пожарни екипи и от прилежащи области, които дежурят.
Във вторник различен пожар изпепели 2 къщи и обгори други 4 постройки. Анастас Анастасов, кмет на Община Любимец разясни, че пожарът е поради жена, която изхвърлила тлееща пепел в прилежаща сграда.
Пожарникарите са безапелационни, че ситуацията е към момента нажежена. “Със сигурност ще има още пожари”, съобщи Никола Вълчев, началник на регионалната пожарна.
Трети ден продължава огнената буря и в Средна гора в област Пазарджик.
"Тази заран е млако по-спокойно, в сравнение с беше през вчерашния ден. В момента огнищата са към 5, Направен е 11-километров просек”, сподели регионалният шеф на Пазарджик.
Целта е да се ограничи пожарът към село Елшица. Областният шеф увери, че няма заплаха за популацията, а въздухът не е нечист.
И в сряда в гасенето се включва хеликоптер от Авиобаза "Крумово ".
В село Пъстрово, област остаряла Загора, където 7 къщи бяха опожарени, пожарът обхвана още борови гори и широколистни масиви.
В битката с потушаване на огъня в сряда сутринта се включват и военни от Втора механизирана бригада. Стремежът е до 12 часа да се създадат защитни линии.
Ситуацията в селото е нормализирана, пожарът обаче продължава да гори в планината. във вторник беше оповестено отчасти бедствено състояние. От регионалният град ще аплайват за обезщетение, удостовери Делян Иванов, секретар на община Стара Загора. “”Днес следва да бъде направена оценка на щетите”, сподели той.
В преодоляването на стихията се включиха и пожарни екипи от Пловдив, Чирпан и Казанлък.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР