Продължава борбата с пламъците в Сакар. Все още има активни

Продължава борбата с пламъците в Сакар. Все още има активни ...

Продължава борбата с пламъците в Сакар: Заплашени са 9000 дка гора


Продължава борбата с пламъците в Сакар. Все още има активни огнища. Вече са изпепелени близо 2000 декара борова гора между селата Планиново и Устрем, съобщи

Огнената стихия край Свиленград: военни се включиха в потушаване на пожара Виж още

50-годишни борови дървета горят като факли. Пожарът е с фронт от близо 2 километра, а застрашеният масив - около 9000 декара иглолистна и широколистна гора.

В опит да овладеят стихията на терен заработи кризисен щаб. Огънят е далеч от къщите, но гори в труднодостъпен район. Гаси се предимно на ръка.

"Най-големият проблем е, че нямаме достъп до пожара. Трудно го овладяваме, когато е по- висока температурата, гори и върхово, и трудно могат да работят хора без пожарна техника", коментира комисар Николай Вълчев.

С тежка техника започна проправяне на път в гората. След булдозера в гората влязоха и пожарните.

В гасенето участват близо 150 пожарникари, горски и доброволци от областите Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Снимка: Булфото

Помагат и военнослужещи от 31 механизиран батальон.

Сред версиите е, че искрата е тръгнала от пасище. "При почистване, най-вероятно от дисковите брани се получава искра и от там се запалва", заяви комисар Венцислав Кирчев, директор на ОДМВР - Хасково.

По случая е образувано досъдебно производство.

Сакар е планината, в която може би средно годишно стават най- много пожари. След първия за тази година горски пожар, от службите започват спешна проверка на земеделската техника в региона.

Снимка: Булфото

Източник: dir.bg