Продължава борбата с огъня в страната. На места възникнаха нови

...
Продължава борбата с огъня в страната. На места възникнаха нови
Коментари Харесай

Продължава борбата с огъня: Нови пожари на места в страната

Продължава битката с огъня в страната. На места породиха нови пожари, а други бяха локализирани.

Ето каква е ситуацията по области:

Област Стара Загора:

Голям пожар бушува в Сакар планина между трите села Полски градец, Светлина и Мъдрец, Старозагорско. Към мястото на пожара пътува комисар Стоян Колев, шеф на РД ПБЗН в Стара Загора, с цел да организира гасенето на място.

През 2019 година там също пламтя пожар. Тогава отне на огнеборците към една седмица да го загасят. Към мястото на пожара са пренасочени тежки машини от „ Мини Марица-изток “, които бяха на другите пожари в района.
 Министерство на защитата
Хеликоптер с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) се включи от 16:00 часа в гасенето на пожар в землището на селото.
 Министерство на защитата
В областа втори ден военнослужещите от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада оказват помощ при потушаването на пожара в землището на село Пъстрово.
 Министерство на защитата
Под управлението на капитан Герасим Златинов 20 военнослужещи не престават битката с огъня и оказват помощ на чиновниците на районен съд „ ПБЗН ”-Стара Загора.

Област Ямбол:

Втори ден продължава битката с пожара сред ямболските селата Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент в община Елхово. Огънят продължава да се разраства и към този момент е обхванал 3500 дка ", заяви представителят на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Ямбол Татяна Павлова.

Пожарът породи малко преди 11:00 часа през вчерашния ден, в началото в към 500 дка сухи треви и шубраци. Огънят съумя и да се трансферира в близкия горски масив - обхванати са 500 дка млади борови насаждения и  700 дка широколистна гора  с низов пожар.

Продължават да горят  1300 дка сухи треви и шубраци.  На мястото са шест противопожарни автомобила, огнеборци, горски чиновници и доброволци.

Област Хасково:

Продължава борбата с пожарите в Хасковско, оповестиха от Областна администрация. В село Брягово продължава работата по гасенето на пожара. В стамболовското село Пътниково огнената буря, която породи през вчерашния ден следобяд, е вече овладяна.
 Областна администрация-Хасково
Там остава един дежурен екип от пожарникари. Този следобяд се е  запалила широколистна гора  край село Светлина, община Тополовград. Пожар е възникнал и сред селата Румелия и Тополово, община Маджарово. Изпратени са екипи от чиновници на пожарната, които да потушат огъня.

Двата огромни пожара - Белица, Бисер, Черна могила и Йерусалимово, Иваново, Доситеево, са вече загасени. Има дежурни екипи пожарникари, които наблюдават за възобновяването на огнищата

Тази заран дойде  военно формирование от 2-ра Тунджанска механизирана бригада за гасене на пожари и справяне с бедствията, което бе поискано от регионалния шеф на област Хасково инж. Минко Ангелов.

Един автомобил БАТ е обезпечен на терен. Също по този начин разполагаем е булдозер от пожарната за прокопаване на просеки. До следобедните часове се чака огнената стихия да бъде овладяна.

Припомняме, че към момента остава в действие оповестеното отчасти бедствено състояние на територията на общините Харманли, Любимец и Свиленград, а от нощес и в Хасково. Вчера пожарите край Любимец бяха овладени, там имаше огромна заплаха да бъде затворена Автомагистрала " Марица ".

Област Пазарджик:

Районната прокуратура в Пазарджик проверява аргументите за огромния пожар край село Левски, съобщиха от обвиняването. На 8 август в землището на селото до основен път II-37, в посока от Левски към Панагюрище, незнаен причинител по несъобразителност е запалил стърнище, в резултат на което е провокирал пожар в горския фонд.

По досъдебното произвеждане се правят голям брой дейности по следствието - оглед на местопрестъпление, конфискувани са материални доказателства и дрдуги. Предстои да бъдат назначени експертизи - пожаротехническа, оценъчна и други, както и да се откри площта на иглолистната и широколистна гора, която е изгоряла. 

Днес огънят е бил локализиран. Към момента не са открити умишлени дейности за предизвикателство на пожара. Първоначалният период на следствието е двумесечен.

Припомняме, че е овладян и пожарът в панагюрското село Елшица. Над 130 пожарникари, лесничеи и доброволци са на терен, разпределени по сериозните точки на пожара.

Доброволните формирования от цялата страна дойдоха с наличната си техника за преодоляване на огъня.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР