Продължава битката на пожарникарите с огнената стихия в Свиленградско. Пожарът

Продължава битката на пожарникарите с огнената стихия в Свиленградско. Пожарът ...

24 часа борба с огъня: Над 150 военни, пожарникари и доброволци помагат в Сакар планинаПродължава битката на пожарникарите с огнената стихия в Свиленградско. Пожарът избухна вчера. Огънят вече е унищожил хиляди декара борова гора. Опасност за близките населените места обаче, няма.

Вече над 24 часа бушува огнената стихия край Свиленград.

"Пожарът започва вчера около 17 часа, тогава е първото съобщение. Започва край асфалтовия път "Планиново -устрем“, посочва директорът на РДПБЗН- Хасково комисар Николай Вълчев.

Десетки военнослужещи, пожарникари, екипи на горското стопанство и доброволци, са се включили в потушаването на пламъците. Още по темата22 юли 2021 09:54022 юли 2021 09:052"Нашето формирование беше активирано по искане на областния управител и със заповед на командира на сухопътни войски и от днес сутринта сме в помощ на колегите от пожарна и аварийна безопасност. И съвместно с колегите от пожарна безопасност и от горско стопанство работим заедно за локализиране и потушаване на пожара", заяви майор Георги Георгиев от Втора тунджанска механизирана бригада.

Поради гъстата растителност, мястото е труднодостъпно. От сутринта 3 булдозера изграждат просеки, за да може екипите да стигнат до огнената стихия.

"Общо взето, булдозерите свършиха най-съществената работа в цялата ситуация, тъй като виждате, че пожарът е в почти недостъпна местност. От сутринта до сега, общо взето по целия периметър се направиха пътища", каза още комисар Вълчев.

По неофициални данни, общият периметър на обгорялата площ е 6-7 квадратни километра.

"Поровете на вятъра на моменти разпалват отделни огнища, но като цяло, с тежката техника, с която се правят просеки, с хората, които работят на терен, мисля, че нещата вървят към локализиране и потушаване на пожара", допълни майор Георгиев.

Към момента няма опасност за близките населените места в региона. Една от версиите за избухването на пламъците е обработка на пасища, а точните причини те първа още се разследват.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg