Продажните цени на стоки в промишлеността нарастват с 13% на

...
Коментари Харесай

Инфлацията в индустрията се ускорява до 13% през май

Продажните цени на артикули в индустрията нарастват с 13% на годишна база през май, демонстрират последните данни на националната статистика. За информация, месец по-рано темпът беше 9.8% и ускорението на инфлацията е очевидно в добивната, преработващата индустрия и енергетиката. На месечна база също има растеж на цените като общо в промишлеността нарастването е с 1.9% през май.

Заводските цени нормално се одобряват като знак за общата посока на ценовото ниво в страната. Това значи, че може да се чака и ускоряване на потребителската инфлация в идващите месеци. За информация, през май тя е 2.5% по отношение на ценовото ниво преди година.
Какво нараства
През май най-значителното повишаване е очевидно в добивната индустрия. На месечна база цените нарастват с 10% и мотор е 15.4% нарастване в добива на железни руди. Това по всяка възможност се дължи на медта, чиято цена на интернационалните пазари върви нагоре през обсъждания интервал. На годишна база пък покачването в добива е 31.1%, демонстрира националната статистика, а при добива на железни руди е 58%.

В преработващата индустрия цените също са се вдигнали през последната година - с 13.9% към края на май. С най-голямо нарастване е производството на съществени метали (47.7%), следвано от производството на артикули от каучук и пластмаси с 11.9% и на химични артикули с 10.4% повишаване на годишна база.

Браншовете, в които заводските цени понижават през последната година, са малко - това са производството на текстил, на неметални първични материали, на електроника и на авточасти. На месечна база пък най-голямо е повишаването в производството на дървен материал (без мебели) - с 3.8% по отношение на април, демонстрират числата на Национален статистически институт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР