Продажбите са нараснали със 120% за годинаБио- и екохраните са

...
Продажбите са нараснали със 120% за годинаБио- и екохраните са
Коментари Харесай

Храни от ферми се поръчват по интернет

Продажбите са нарастнали със 120% за година


Био- и екохраните са новата мода, както в храненето по този начин и в търговията. Търсенето им през последните години отбелязва същински взрив. В градовете се провеждат регулярни фермерски пазари, огромните вериги също откликват на наклонността.

Такива артикули се продават и през интернет, следвайки друга наклонност – тази на устойчивия растеж на онлайн търговията. Много производители и профилирани магазини имат лични страници в мрежата. Търговията в интернет икономисва време, отстрани прекупвачите по веригата и понижава крайната цена.

“Ръстът в продажбите ни през 2017 година по отношение на миналата е 120% – повече от двоен ”, сподели пред “Труд ” Орлин Радев от най-големия профилиран онлайн магазин за фермерски артикули у нас. “Това се дължи на съчетанието сред все по-голямото търсене на качествена и чиста храна и удобството тя да бъде доставена непосредствено в дома на потребителя ”, удостоверява той.

Платформата предлага разнородни артикули от над 120 ферми от цялата страна – плодове, зеленчуци, консерви, млечни и месни. Повечето производители сами доставят продукцията до пакетажния център, по график в избрани дни от седмицата. Крайният клиент пазари онлайн като във всеки магазин, а компанията обезпечава логистиката и прави по този начин, че пресните артикули да доближат до потребителя в деня, в който ги е поръчал.

“Нашата роля е да скъсим връзката сред производителя и крайния клиент. Даваме опция на фермерите да продават продуктите си непосредствено на своите клиенти, които пък са главно в огромните градове ”, изяснява Орлин.

Месечно през платформата се правят към 1000 доставки на междинна цена 65 лева Доскоро услугата е била налична единствено в София и Пловдив, само че в този момент поръчки се одобряват от цялата страна. За доставки отвън столицата се употребяват услугите на пощальон.

Фирмата дава гаранция, че с помощта на положителните опаковки продуктите резервират качествата си по време на превоза. За тези, които се съхраняват при по-ниски температури, се употребяват специфични охладители.

Най-търсени са яйцата, пилешкото месо, сиренето и кашкавалът. Интересът към плодовете и зеленчуците в онлайн търговията не е толкоз огромен, тъй като хората са свиканали да ги избират на място.
 Производителите на еко- и биохрани минават през няколко стадия на инспекция. Снимки: Анна Гетова Производителите на еко- и биохрани минават през няколко стадия на инспекция. Снимки: Анна Гетова
Как работи системата? Всеки производител си основава профил, като преди да бъде утвърден, минава през инспекция, както по документи, по този начин и на място, дали съблюдава положителните практики – без добавени подобрители в крайните артикули, без пестициди и нитрати в зеленчуците и плодовете, без нитрити и сулфити в животинските артикули, изясняват от онлайн магазина.

Проверките са на няколко равнища и стартират с практиките на произвеждане, които демонстрират дали са налице предпоставките за рандеман на чиста продукция. Проверяват се документите, а на финала и крайната продукция. Плодовете и зеленчуците се ревизират на място с нужната техника, а месните и млечни артикули – в лаборатория.

При всяка доставка се тестват зеленчуците, вършат се и спорадични инспекции на другите артикули. Редовно се посещават фермите, с цел да се види дали поддържат равнището си, твърдят от компанията, която е на пазара от 2014 година

Орлин Радев, шеф на Farmhopping.com:


Малките производители имат мотивация


 07-3 Успехът на този модел опровергава схващането, че дребните аграрни производители не могат да бъдат ефикасни и че правилният път в бранша е окрупняването.

“Окрупняването дава по-висока успеваемост, само че това, до което за жал води, е и по-ниско качество. В индустриализирането на едно произвеждане постоянно се вършат взаимни отстъпки, които са нужни, с цел да се реализира мащабът, само че не водят до добър резултат за крайния артикул и за потребителя ”, споделя Орлин Радев, шеф на Farmhopping.com. “Работим с дребни производители, тъй като те имат мотивацията да съблюдават практиките, които разрешават основаването на в действителност чиста продукция, изясни той.

“Дребното произвеждане е обвързвано с по-високи разноски, само че ние даваме на фермерите опцията да осъществят продуктите си непосредствено при крайния клиент, което икономисва пари и прави този модел резистентен и вероятен за осъществяване. Не на последно место самите фермери получават по-справедливо възнаграждение за труда си, в сравнение с в случай че работят с прекупвачи ”, показва Орлин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР