Продажбите на употребявани леки автомобили в Източна Европа ще нараснат

...
Продажбите на употребявани леки автомобили в Източна Европа ще нараснат
Коментари Харесай

Ще продължат ли да поскъпват колите втора ръка у нас?

Продажбите на използвани леки коли в Източна Европа ще набъбнат с не повече от 3% до края на годината и забавянето на пазара ще продължи, считат анализаторите на авторитетната интернационална консултантска компания McKinsey. Ще напомним, че през 2021 година този пазарен сегмент се е нараснал с 8%, написа Automedia.bg.

Причината за по-слабото търсене е обвързвана с общата обстановка с приходите на популацията в Източна Европа, която не способства за растежа на пазара, плюс обстоятелството, че има спад в продажбите на нови коли. Следователно хората на Запад не продават старите си коли и вторичният пазар в Източна Европа не се актуализира.
    
Дефицитът на пазара на нови коли и растящите цени ще продължат да забавят пазара на използвани коли, сигурни са анализаторите от Mckinsey. „ Колите станаха много скъпи и хората от ден на ден ще заемат изчаквателна позиция. Сегментът ще остане в границите на сегашните равнища, само че цените на използваните коли ще продължат да се покачват, само че не със същия ритъм като година по-рано.
Към момента цените на използваните коли порастват даже по-бързо, в сравнение с новите коли. Средната цена на използван автомобил в края на първата четвърт от актуалната година е с 28% повече от същия интервал за миналата година. А междинната цена на нов автомобил за същия интервал се е нараснала с 18%.

Дефицитът на нови коли се появи още през 2020 година След премахването на рестриктивните мерки от пролетния коронавирусен локдаун купувачите бързо изкупиха всички наличия от дилърите. Автомобилните производители не съумяха неотложно да усилят темпото, доста фабрики не анулираха годишните си летни отпуски на фона на възходящите проблеми с доставката на аварийни елементи. След това се появи и казусът с чиповете, а оттова и лавинообразното покачване на цените, както на нови, по този начин и на използвани коли.
   
Според анализите се чака продажбите на нови пътнически коли и лекотоварни коли да набъбнат леко през 2022 година, с 3,3%, тъй като главните отрицателни фактори - проблеми с микрочипове, съкращения на производството, спиране на веригите за доставки - няма да бъдат отстранени през по-голямата част от 2022 година

Но спадът в покупателната дарба на популацията ще окаже напън върху търсенето на вторичния пазар, считат самостоятелни консултанти в автомобилната промишленост, като обаче неналичието и на използвани, и на нови коли ще надделее. Заради това се чака и растежът в цените на използваните коли да продължи. Нормализирането им ще зависи от това дали дефицитът на микрочипове ще завърши през идната година.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР