Продажбите на ток от страна на държавната централа Марица- Изток

...
Продажбите на ток от страна на държавната централа Марица- Изток
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-Изток 2" продаде ток за 620 млн. лв. за два месеца

Продажбите на ток от страна на държавната централа " Марица- Изток 2 " не престават, като на 25 март бяха осъществени три нови търга на българската енергийна борса. Средната минимална цена варираше сред

417-425 лева за мвтч, като това е малко по-високо равнище от постигнатото на покупко-продажбите,. Два от търговете за количествата ток бяха за третото и четвъртото тримесечие, а единствено един- съответно за месец май.

Въпреки по-високитета цени, търгът в петък продаде съвсем всичките препоръчани количества ток- общо 200 мегавата базова мощ. Общата сума, за която държавният Топлоелектрическа централа продаде ток, е над 180 млн. лева, което значи, че покупко-продажбите за и февруари са на стойност към 620 млн. лева Делът на февруари е доста по-малък-.

Така единствено за две месеца ТЕЦ-ът към този момент е извършил и надвишил с 25% годишните си доходи за 2020 година При междинна цена на покупко-продажбите от 420 лева на мвтч и разноски на ТЕЦ-а за всеки мвтч от към 260/270 лева (технически разноски, квоти), може да се заключи, че облагата на държавната централа е приблизително към 150 лева за мвтч. Което значи и облага от близо 200 млн. лева единствено от този интервал тази година.
Реклама Сделките в петък
При първата осъществена договорка за месец май се продадоха всичките препоръчани 15 мегавата базова мощ на цена от 429.82 лева за мвтч. За продадените 11 600 мвтч, българският Топлоелектрическа централа осъществя доходи от малко под 5 млн. лева

За количествата, търгувани за третото тримесечие на годината, бяха препоръчани 100 мегавата базова мощ на начална цена 425.39 лева за мвтч, като всичките 220 800 мвтч бяха закупени на последна цена от 432.01 лева за мвтч. За тази договорка Марица-Изток 2 записва доходи за 95.4 млн лева Интересното е, че фючърсите допускат по-ниска цена на тока за този интервал, само че все пак купувачите са имали забележителен интерес.

Последната договорка за четвъртото тримесечие на 2022 година беше за 85 мегавата базова мощ, като те бяха изкупени на цена от 429.79 лева за мвтч. Общата сума на договорката е 80.7 млн. лева Тази договорка затвърждава ползата на купувачите към първите месеци на идващия отоплителен сезон, когато най-вероятно цените на тока ще са още веднъж по-високи.

В покупко-продажбите на борсата участваха съвсем едни и същи купувачи - българските играчи " Акспо България ", " Енерджи трейдинг систем ", " Енерго-про ", както и непознати компании като Danske Commodities, Holding Slovenske Elektrarne и Energi Denmark. В търга през май още веднъж покупател е Топлоелектрическа централа Варна на Ахмед Доган, който взе участие интензивно в продаването и пазаруването на българската борса през последните седмици.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР