Продажбите на смартфони в света през второто тримесечие на 2022

...
Продажбите на смартфони в света през второто тримесечие на 2022
Коментари Харесай

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при две марки нарастват

Продажбите на смарт телефони в света през второто тримесечие на 2022 година са се свили с 8,7% по отношение на същия интервал на предходната година - до 286 милиона броя. Това демонстрират предварителните данни на International Data Corporation (IDC), представени от Интерфакс.

Показателят пада за четвърто следващо тримесечие, и се оказва с към 3,5% по-надолу от прогнозата на IDC.

" В началото на годината браншът страдаше от ограничавания в доставките, а в този момент - от лимитираното търсене, отбелязва шефът на проучванията в IDC Набила Попал. По думите й, " растящата инфлация и икономическата неустановеност оказаха сериозен напън върху потребителските разноски и доведоха до нарастване на непродадените наличия във всички райони в света.

Очакваме търсенето на смарт телефони да стартира да се възвръща в някои райони на света към края на годината, само че несъмнено ще понижим прогнозата си за пазара на смарт телефони като цяло за 2022 година с няколко процентни пункта ", прибавя Попал.

Юнската прогноза на IDC планува понижаване на международните доставки на смарт телефони за тази година с 3,5% - до 1,31 милиарда броя.

В Централна и Източна Европа продажбите на смарт телефони се сринаха с 36,5% през второто тримесечие, главно заради събитията в Украйна. Но пък в страните от този район се осъществят едвам към 6% от международните продажби на смарт телефони.

Всъщност спадът в продажбите на смарт телефони с света като цяло се дължи основно на снижението от 14,3% на продажбите в Китай. Продажбите в Азиатско-Тихоокеанския район (с изключение на Китай и Япония), които съставляват съвсем половината от международния размер, са намалели с 2,2%.

Южнокорейската Samsung Electronics усили продажбите си в интервала април-юни с 5,6% на годишна база до 62,4 млн. броя, затвърждавайки водачеството си измежду най-големите производители в света, с пазарен дял от 21,8% (при 21,6% пазарен дял преди година).

Американската Apple Inc. усили продажбите си с 0,5% през второто тримесечие на годишна база до 44,6 млн. броя и се изкачи на второ място в света. Пазарният дял на Apple Inc. в този момент е 15,6% (при 14,2% преди година).

В същото време обаче, китайският колос Xiaomi отстъпи до трето място в света, със срив на продажбите си с една четвърт на годишна база до 39,5 млн. броя, а пазарният му дял се сви до 13,8% (при 16,9% преди година).

Китайските производители на смарт телефони vivo и OPPO (подразделение на BBK Electronics), които заемат надлежно 4-то и 5-то място по мярка на продажбите през второто тримесечие и са с съвсем идентични резултати (с пазарен дял в международен мащаб надлежно от 8,7% и 8,6%), също доста понижиха продажбите си през второто тримесечие на годината (спад с над 20% на годишна база).
 Недостигът на полупроводници е
Недостигът на полупроводници е " на път " да стигне и до смарт телефоните

Способността на двата най-големи производители в света за угаждане на търсенето провокира опасения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР