Продажбите на смартфони са допринесли за малко под половината от

...
Продажбите на смартфони са допринесли за малко под половината от
Коментари Харесай

Apple отчита спад на приходите за трето поредно тримесечие – продажбите на iPhone, iPad и Mac намаляват за сметка на услугите

Продажбите на смарт телефони са съдействали за малко под половината от общите доходи на Apple през последното тримесечие, само че и двата потока от доходи са намалели на годишна база. Така, до момента в който общите доходи спаднаха с 1,4% до 81,8 милиарда $, продажбите на iPhone донесоха на Apple с 2,4% по-малко от година по-рано – единствено 39,7 милиарда $. На спада противодействаха услугите и китайският пазар.

Всъщност, не спадът на приходите самичък по себе си скапе настроението на вложителите, макар че той продължава към този момент трето следващо тримесечие. На първо място, управлението на Apple разгласи, че приходите на компанията ще намалеят и през настоящото тримесечие, отбелязвайки продължаването на отрицателната наклонност в продължение на четири тримесечия. Цената на акциите на Apple спадна с няколко % след края на търговията, макар че резултатите от миналото тримесечие бяха по-добри от упованията на вложителите. Между другото, в случай че нямаше валутни съмнения, приходите на Apple щяха да набъбнат през последното тримесечие. Компанията печели по-голямата част от приходите си отвън Съединени американски щати и укрепването на $ по отношение на други валути ѝ вреди от тази позиция.

Приходите на Apple от iPhone са намалели с 2,4% на годишна база до 39,7 милиарда $, макар че управлението на компанията съобщи по време на отчетното събитие, че в края на предишното тримесечие потребителската база на iPhone е достигнала нов рекорден брой. Според компанията пазарът на смарт телефони изпитва спад в търсенето, изключително в Съединени американски щати, макар че на някои пазари с растящи стопански системи към момента се следи позитивна динамичност. В Китай приходите от смарт телефони са нарастнали, а общите доходи на Apple в тази страна са се нараснали с 8% за тримесечието, макар че измежду другите обичайно упоменати макрорегиони единствено Европа е посочила растеж на приходите, като там сезонният връх на приходите е възобновен. През настоящото тримесечие Apple чака да усили приходите от продажбите на iPhone, само че в случай че новите модели обичайно дебютират доникъде на септември, те няма да окажат огромно въздействие върху резултатите за тримесечието в парично изражение. Както изясни финансовият шеф на Apple Лука Маестри, повече от половината от смарт телефоните на компанията в международен мащаб се продават благодарение на разнообразни типове стратегии за финансиране, без значение дали става въпрос за заем, разсрочено заплащане или абонамент, като това е особено и за пазарите с развита стопанска система.

В Китай компанията означи и рекорден брой консуматори, които са минали от смарт телефони с Android към артикули на Apple. Броят на потребителите, които са минали към Apple е рекорден за сезона и за целия международен пазар. През последното тримесечие забележителен брой консуматори в Китай са обновили своите iPhone-и. Рекордните доходи на Apple в Китай пристигнаха от бизнеса ѝ с носими и интелигентни устройства и услуги. Като цяло приходите на компанията на китайския пазар доближиха 15,8 милиарда $, което се равнява на почти 19% от общия размер. Регионът продължава да бъде значим пазар за компанията, макар че е добре да обсъдим новината за преместването на част от производството на Apple отвън Китай. Всъщност китайският пазар отстъпва единствено на Северна и Южна Америка и Европа във връзка с приходите, само че до момента в който последните означиха непретенциозен растеж на приходите през последното тримесечие, в чужбина се следи спад, а в Китай – 8%. Индия се оказа районът, в който приходите от iPhone набъбнаха с двуцифрени проценти и актуализираха върха, макар че точната сума представителите на Apple не назоваха.

Говорейки за близо 14% нарастване на разноските за научноизследователска и развойна активност от началото на настоящата финансова година, Тим Кук призна, че това частично се дължи на уговорката на Apple за проучвания в региона на изкуствения разсъдък.

През последното тримесечие приходите на Apple от продажби на таблети iPad са намалели с 20% до 5,8 милиарда $, като компанията се пробва да изясни това с неналичието на огромни актуализации на линията за дълъг интервал от време и с един тип „ резултат на високата база “, образуван преди година заради дебюта на новото потомство iPad Air, който закупи известна известност. През настоящото тримесечие се чака приходите на Apple от продажби на таблети да намалеят, като същото се отнася и за компютрите Mac, като управлението на компанията прави оценка размера на спада на двуцифрени проценти.

Сегментът на Mac се показа по-добре от предстоящото през последното тримесечие, макар че приходите спаднаха със 7,3% до 6,84 милиарда $. До известна степен търсенето беше подкрепено от дебюта през юни на по-големия MacBook Air и линията Pro на настолните системи. Apple чака двуцифрен спад на приходите в Mac сегмента през настоящото тримесечие. Почти половината от закупилите Mac през последното тримесечие не са имали подобен преди, а приемането на лични процесори в сегмента остава високо, споделят ръководителите на Apple. Цялата гама Mac към този момент публично е минала към лични процесори на Apple.

Аксесоарите и носимата електроника донесоха на Apple доходи от 8,28 милиарда $ за тримесечието, което е по-лошо от предстоящото, само че е със скромните 2,5% повече по отношение на същия интервал на предходната година. Както означиха представителите на Apple, в Китай приходите в посока носима електроника и аксесоари актуализираха историческия връх. 2/3 от потребителите, които са закупили Apple Watch през миналото тримесечие в никакъв случай преди не са имали тези устройства. Според представителите на Apple, през последните 12 месеца продажбите на носима електроника са разрешили на компанията да генерира доходи в размер на 40 милиарда $.

На облага е и сегментът на услугите, който през последното тримесечие е донесъл на Apple 8,2% повече пари, в сравнение с година по-рано. Всъщност, 1/4 от всички доходи на компанията са от услуги – над 21 милиарда $ за тримесечието. През това тримесечие тази област ще продължи да пораства с още по-високи темпове, както чака Apple, а броят на дейните клиенти към този момент надвиши 1 милиард, добавяйки 150 милиона клиенти през предходните 12 месеца. Като цяло потребителската база на Apple надвишава 2 милиарда устройства. Както в Северна и Южна Америка, по този начин и в Европа, приходите от услуги доближиха рекордни стойности, а в Китай и други азиатско-тихоокеански страни – сезонни върхове.

Оперативната облага на Apple през последното тримесечие е намаляла с 3,3% до 23 милиарда $, до момента в който чистата облага е повишена с 2,2% до 19,4 милиарда $. През настоящото тримесечие компанията чака да резервира маржа на облагата си в диапазона 44-45%, което е малко по-високо от упованията на анализаторите и до известна степен компенсира отрицателната прогноза за динамичността на приходите. През последното тримесечие индикаторът доближи рекордните за сезона 44,5%. Заслужава си да се означи, че през последното тримесечие нормата на възвръщаемост в посока на хардуерните устройства на Apple като цяло не надвишава 35,4%, само че в сегмента на услугите тя доближава 70,5%, макар че леко понижава поредно. Компанията завърши тримесечието със свободни парични средства в размер на 57 милиарда $ под формата на парични средства и високоликвидни активи. През отчетния интервал бяха изплатени дивиденти в размер на 3,8 милиарда $, а разноските за назад изкупуване на акции доближиха 18 милиарда $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР