Продажбите на нови коли в България са се увеличили с

...
Продажбите на нови коли в България са се увеличили с
Коментари Харесай

Близо 12% увеличение на продажбите на нови коли у нас, стабилен ръст и в ЕС

Продажбите на нови коли в България са се нараснали с 11,9% през юни до 3586 броя, откакто месец по-рано набъбнаха с цели 34,6 на 100. Това сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

За първите шест месеца на актуалната година новите коли, регистрирани у нас, се усилиха с 21,6% до 18 082 по отношение на 14 749 броя за същия интервал на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена само от Румъния (повишение с 33,5%), Унгария (с 29,0%), Литва (с 24,6%) и Гърция (с 23,7%).

През юни растежът при регистрацията на нови коли в Европейския съюз се форсира доста, демонстрират още данните. Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз се покачиха с 5,2% на годишна база след анемично покачване през май с едвам 0,8%, като през шестия месец на годината бяха регистрирани нови 1 569 067 броя коли, което е рекорден брой за месец юли.

Петте водещи европейски автомобилни пазара са се показали много спорно. Силен напредък от 9,2% е регистриран във Франция, следвана от Испания с покачване от 8,0 на 100 и Германия - с напредък от 4,2 на 100. В същото време обаче регистрацията на нови коли се сви в Италия със 7,3% и в Обединеното кралство - с 3,5% (след тяхно повишаване през април и май за пръв път от 14 месеца насам).

Едноличен водач за следващ месец при продажбите на нови коли през юни е френската автомобилна група PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с растеж на продажбите от цели 65,8% по отношение на година по-рано. Главната причина е, че през актуалната година в данните за PSA Group към този момент се включват и продажбите на коли с марката Opel. Тя е следвана от немските автомобилни концерни Volkswagen AG (с покачване на продажбите през юни с 13,3%) и BMW Group (с 8,2%), като и от другият водещ френски производител в лицето на Renault Group, произвеждащ марките Renault и Dacia (повишение с 4,7%).

Продажбите на коли се считат за един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР