Продажбите на нови автомобили във Великобритания са се понижили през

...
Продажбите на нови автомобили във Великобритания са се понижили през
Коментари Харесай

Продажбите на нови автомобили във Великобритания с 30-годишно дъно

Продажбите на нови коли във Англия са се намалили през 2022 година до най-ниското си равнище от три десетилетия насам, сочат данни от промишлеността.

Автомобилните производители в страната, които са най-вече задгранична благосъстоятелност, са продали общо 1,61 млн. автомобила - най-ниското равнище от 1992 година насам, съгласно данните на Обществото на производителите и търговците на коли.

Това съставлява спад от 2,0 % спрямо 2021 година, когато търсенето към този момент беше наранено от Covid и дефицита на полупроводници.

" Въпреки главното търсене, обвързваният с пандемията дефицит на части в международен мащаб докара до спад на общите регистрации за годината ", се споделя в изказване на SMMT.

Въпреки това Англия съумя да си възвърне позицията на втори по величина пазар в Европа след Германия, откакто през последните години беше изпреварена от Франция.

А SMMT предвижда 15-процентен скок в продажбите на нови коли за 2023 година

" Пазарът на коли остава надалеч от резултатите си отпреди пандемията, само че би могъл да се опълчи на по-широките стопански трендове, като реализира забележителен растеж през 2023 година ", съобщи основният изпълнителен шеф на SMMT Майк Хоус.

" В вероятност веригите за доставки стартират да се стабилизират и макар че се чака дефицитът на полупроводници да намалее, непостоянните доставки евентуално ще окажат въздействие върху производството през цялата 2023 година "

Той добави: " Локдауна в Китай не оказа помощ, високите логистични разноски (и) по-голям напън върху суровините.

" През миналата година компликациите на световното произвеждане в действителност се отразиха мощно на промишлеността. "

Според браншовата организация декември е петият следващ месец на възобновяване на продажбите на коли, подкрепено от огромното търсене на коли с електрически акумулатори, само че това не е било задоволително, с цел да компенсира огромния спад през първото полугодие.

Много производители, изправени пред лимитирани доставки, дадоха приоритет на производството на електрически модели с нулеви излъчвания.

Англия би трябвало да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови коли с високи равнища на замърсяване от 2030 година, което ще принуди автомобилния бранш да премине към произвеждане на електрически транспортни средства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР