Продажбите на нови автомобили в страните от Европейския съюз растат

...
Продажбите на нови автомобили в страните от Европейския съюз растат
Коментари Харесай

КРИЗА?!? Шампиони сме в ЕС по ръст на нови коли

Продажбите на нови коли в страните от Европейския съюз порастват за втори следващ месец, а с осъществените над 46% повече коли през септември, по отношение на същия месец на предходната година, България е водач измежду обхванатите от статистиката страни. Това демонстрират данните на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА).

За целия Европейски Съюз растежът е 9,6%, като той се изяснява с прекомерно слабите продажби през септември 2021 година, провокирани от пика на рецесията с чиповете, пристигнала поради епидемията от COVID-19. Като цяло повече реализации означават 22 от 27 страни. От огромните пазари най-сериозен растеж има в Германия и Испания - надлежно 14,1 и 12,7%.

За деветте месеца на годината обаче пазарът на нови коли се свива с съвсем 10% и пада до 6,78 млн. броя. Причина за това са както продължаващият дефицит на чипове, по този начин и нарушените вериги на доставки поради войната в Украйна. И за този интервал обаче България е водач по растеж, като купените нови коли са 21 975, или с 15,4% повече от деветмесечието на предходната година.

В същото време записаните леки коли втора употреба за интервала януари - септември са 136 320, което е с съвсем 10% по-малко от първите девет месеца на предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР