Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха през третото тримесечие,

...
Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха през третото тримесечие,
Коментари Харесай

Продажбите на автомобили в САЩ растат въпреки стачката и нарастващите лихвени проценти

Продажбите на нови коли в Съединени американски щати скочиха през третото тримесечие, макар комбинацията от стачка в General Motors, Ford и Stellantis, високи цени и възходящи лихви.

GM регистрира 21% скок на продажбите през тримесечието спрямо година по-рано. Част от повода е по-доброто предложение на транспортни средства, в сравнение с имаше разполагаем на купувачите преди година. Тогава дефицитът на части, най-много компютърни чипове, ограничи доставките на нови транспортни средства и увеличи цените до рекордни равнища.

Въпреки стачката GM заяви, че е завършила тримесечието с най-големия ресурс от нови транспортни средства в магазините на дилърите от 2020 година, първата година от пандемията.

Stellantis, която се продава под марките Jeep, Ram, Dodge и Chrysler, се опълчи на трендовете, като регистрира спад на продажбите от 1%, само че това не е доста по-лошо от плануваното нарастване от 1% на продажбите.

Членовете на Обединените автомобилни служащи (UAW) приветстват, до момента в който колите алармират на пикет отвън завода на Ford Motor Co. Michigan в Уейн, Мичиган, Съединени американски щати, в петък, 15 септември 2023 година Съединените щати Автомобилните служащи започнаха невиждана стачка и в трите наследени производителя на коли в Детройт, като сложиха началото на евентуално скъпоструваща и продължителна борба за заплатите и сигурността на работата. Членовете на Обединените автомобилни служащи (UAW) се радват, до момента в който колите алармират на пикет отвън завода на Ford Motor Co. Michigan в Уейн, Мичиган, Съединени американски щати, в петък, 15 септември 2023 година Обединените автомобилни служащи започнаха невиждана стачка трима от наследените производители на коли в Детройт, поставяйки началото на евентуално скъпа и продължителна борба за заплатите и сигурността на работата. Емили Елконин/Блумбърг/Гети изображения

„ За Stellantis всичко се свежда до досегаемост “, сподели Иван Друри, анализатор за следене на продажбите Edmunds. Той сподели, че съществуващият инвентар на Stellantis е по-пълно зареден с варианти, които покачват цените.

„ Все още не мисля, че е обвързвано със стачка “, сподели той. „ Това е, че желаят доста пари и не слагат задоволително тласъци, с цел да привлекат клиентите. “

Ford няма да регистрира продажбите си до сряда, само че се чака продажбите там да набъбнат с към 8%, съгласно Едмъндс.

Несъюзният производител на електрически коли Tesla регистрира единствено световни продажби, без продажби в Съединени американски щати. Продажбите му за третото тримесечие, регистрирани в понеделник, са намалели със 7% спрямо второто тримесечие, което е под прогнозите, само че въпреки всичко са се нараснали с 27% по отношение на цифрата отпреди година.

„ Продажбите на нови транспортни средства останаха ненапълно непрекъснати, защото арестуваното търсене поддържа продажбите макар икономическите провокации “, сподели Джесика Колдуел, началник на отдела за разбори на Edmunds.

Други автомобилни производители също регистрират огромни облаги в продажбите. Toyota, вторият по величина производител на коли във връзка с продажбите в Съединени американски щати, заяви, че комбинираните продажби в Съединени американски щати на нейните марки Toyota и Lexus са се нараснали с 12% през тримесечието, малко по-силно от прогнозата на Edmunds за растеж от 11%. Като цяло Едмъндс чака продажбите в цялата промишленост в Съединени американски щати да набъбнат с 16%.

Ударно въздействие

Синдикатът на обединените автомобилни служащи стачкува в трите обединени автомобилни производители на 15 септември. Но в началото ограничи стачката единствено до един монтажен цех на компания, тъй че доставките на най-продаваните автомобилни производители останаха непроменени. Производството на най-продаваните артикули на всяка компания не е спряно от стачката. И даже за транспортни средства, чието произвеждане е спряно в първия ден от прекъсването на работата, като Jeep Wrangler и Ford Bronco, имаше разполагаем инвентар на партиди на дилъри и в пренос от заводи до представителства.

 Стачкуващи United Auto Workers пикетират в завода за сглобяване на Ford в Мичиган в Уейн, Мичиган, малко след среднощ в петък, 15 септември 2023 година (AP Photo/Paul Sancya) Стачкуващи United Auto Workers пикетират в завода за сглобяване на Ford в Мичиган в Уейн, Мичиган, малко след среднощ в петък, 15 септември 2023 година (AP Photo/Paul Sancya) Пол Сансия/АП

Но UAW усилва заводите, наранени от стачката. Миналия петък добави както завода на Ford Chicago, който построява Ford Explorer и Lincoln Aviator SUV, по този начин и завода на GM, който построява Chevy Traverse и Buick Enclave. Синдикатът заплаши да добави още фабрики, в случай че няма това, което счита за забележителен прогрес в договарянията.

„ В момента резултатите [от стачката] са лимитирани и продажбите през третото тримесечие останаха невредими “, сподели Колдуел. „ Пейзажът обаче може да се промени трагично и бързо, в случай че стачката продължи. “

Нарастващите ставки

Друг фактор, който може да забави продажбите при всички производители на коли, е повишението на лихвените проценти, което покачва междинното заплащане за автомобил до рекордни равнища. Това може да остави продажбите малко по-бавни за тримесечието, в сравнение с през второто тримесечие на тази година, когато се регистрират всички продажби.

Средният лихвен % при закупуване на нови коли се е повишил с 3 процентни пункта от последното тримесечие до 7,4%, съгласно Едмъндс, до момента в който лихвите по заемите за използвани коли са се повишили с 2 процентни пункта до 11,2%. Това са най-високите междинни лихвени проценти и за двата типа заеми от началото на Голямата криза и финансовата рецесия от 2007 година

Едмъндс сподели, че междинното месечно заплащане за нова кола в този момент възлиза на 736 $, което е леко нарастване от 733 $ през второто тримесечие, и че рекордните 17,5% от купувачите на нови коли през тримесечието са платили за кола 1000 $ или повече.

„ Високите лихвени проценти остават най-голямата спънка за достъпността както на пазара на нови, по този начин и на използвани коли през днешния ден “, сподели Колдуел. „ И до момента в който Федералният запас се забави да увеличи лихвите по федералните фондове в последната си сесия, упованията са, че лихвите ще останат високи или даже ще се покачат леко до края на годината. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР