Продажбите на нови автомобили в ЕС отбеляза силен спад през

...
Продажбите на нови автомобили в ЕС отбеляза силен спад през
Коментари Харесай

Силен спад на продажбите на нови автомобили в ЕС и България през септември

Продажбите на нови коли в Европейски Съюз означи мощен спад през септември на фона на сериозния дефицит на полупроводникови детайли, демонстрират последни данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). Солидно намаляване е отчетно и в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз се намалиха през септември с 23,1% по отношение на същия месец на 2020 година, достигайки едвам 718 598 нови коли - минимален брой, регистриран през деветия месец на годината, от далечната 1995 година

ACEA означи, че това понижение на продажбите значително се дължи на неналичието на доставки на транспортни средства заради продължаващия дефицит на полупроводникова техника.

Всичките четири водещи автомобилни пазари в Европейски Съюз записват съществени загуби през предишния месец, като максимален спад от 32,7% при продажбите на нови коли беше регистриран в Италия, следван от намаляване с 25,7% в Германия, с 20,5% във Франция и с 15,7% в Испания.

През първите девет месеца на 2021 година новорегистрираните коли в Европейски Съюз се покачиха с 6,6% по отношение на същия интервал на 2020 година, достигайки 7,5 милиона, като в Италия покачването беше от цели 20,6%, в Испания - с 8,8%, а във Франция - с 8,0%, до момента в който в Германия беше регистриран спад с 1,2 на 100.

Регистрация на нови коли в Европейски Съюз по месеци (спрямо година по-рано)



Обобщените данни на ACEA за Европейски Съюз към този момент не включват Англия, която напусна съюза на 31-ви януари 2020 година Само в границите на Обединеното кралство продажбите на нови коли през септември се свиха мощно с 34,4% по отношение на година по-рано до 215 312 броя, до момента в който от началото на годината беше регистрирано покачване с 5,9 на 100.

Според ACEA продажбите на нови коли в България се намалиха през септември с 20,7% по отношение на година по-рано до 1 446 броя, а през първите девет месеца на 2021 година те се усилиха с 11,8% по отношение на същия интервал на 2020 година, достигайки общо 19 040 броя.

Всички водещи автомобилни компании в Европейски Съюз означиха солидни спадове на продажбите през септември поради дефицита на електронни чипове.

Продажбите на коли от немския авто колос "Фолксваген " (Volkswagen Group) се намалиха през септември с 27,7% на годишна база. В същото време Volkswagen понижи едва своя пазарен дял през септември до 21,7% от 23,1% година по-рано. Данните демонстрират, че "Фолксваген " резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Понижение през септември с 19,4% означиха продажбите на нови коли на немската компания BMW Group, до момента в който продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се свиха с цели 43 на 100.

Понижение с 29,9% през септември беше регистрирано и от автомобилния консорциум Stellantis - обединяването сред италианската FCA Group и френската PSA Group или Peugeot. Двете компании (Fiat и Peugeot) се сплотиха публично в общ авто консорциум под името Stellantis през предходната година.

Другата огромна френска компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) означи спад на продажбите на нови коли през септември с 21,8% на годишна база.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР