Продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ)

...
Продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ)
Коментари Харесай

Европейските марки се отказват от дизела и бензина

Продажбите на нови коли с мотори с вътрешно горене (ДВГ) би трябвало да бъдат прекъснати в Европейски Съюз през 2035. Това беше доказано през днешния ден, като Германия съумя да се пребори за изключение, засягащо колите, употребяващи синтетични горива.

Междувременно доста автомобилни компании към този момент оповестиха проектите си да оферират единствено електрически автомобили в обозримо бъдеще. Ягуар, който не е измежду основните играчи на европейския пазар ще се сбогува с ДВГ до 2025 година, а до 2030 това се чака да сторят и Рено, Волво, Форд Европа и първокласните Бентли и Ролс-Ройс. Дори множеството марки на Стелантис възнамеряват да изоставят бензиновите и дизеловите мотори в средносрочен проект. Ауди възнамерява да стартира единствено електрически автомобили от 2026 година нататък и до 2033 би трябвало да спре производството на модели с ДВГ. Преди 2030 единствено електрически модели би трябвало да оферират и БМВ и Мерцедес.

Нещо сходно може да се види и при по-масовите марки като Фолксваген, Шкода и СЕАТ/Купра, където следва лансиране на съществено количество модели с нулеви нездравословни излъчвания. Извън европейските марки, Киа и Хюндай ще продават единствено електрически автомобили от 2035 на Стария континент.
 Рено се отхвърли от контрола над Нисан Рено се отхвърли от контрола над Нисан
И в удостоверение на тази наклонност основният изпълнителен шеф на колоса Рено Лука ди Мео съумя да изненада аудиторията на събитие, проведено от авторитетното издание Politico.
 Фолксваген Голф ще се прероди в наличен електрически автомобил? Фолксваген Голф ще се прероди в наличен електрически автомобил?
“Не мисля, че някой… към момента развива изцяло нов ДВГ в Европа. Никой не е почнал създаването от нула на нов мотор с вътрешно горене в Европа. Всички пари отиват към електрическите и водородните технологии ”, съобщи Ди Мео.
 Форд: Съюзът с Ред Бул е по-добра алтернатива, в сравнение с личен тим Форд: Съюзът с Ред Бул е по-добра алтернатива, в сравнение с личен тим
Някои от създаваните в този момент ДВГ ще бъдат спрени в идващите няколко години, а тези, които оцелеят ще би трябвало да бъдат модифицирани, с цел да дават отговор на условията на стандарта Euro 7. Най-застрашени са дизелите и бензиновите мотори с огромен работен размер и най-вероятно те ще са първите, които ще изчезнат.
 Дачия Спринг събра над 108 000 клиенти Дачия Спринг събра над 108 000 клиенти
Бугати към този момент се разделя с W16 моторите, V12 моторите се срещат извънредно рядко, а V10 е на финала, като се има поради, че Ауди се отхвърля от модела R8, а Ламборгини възнамерява правоприемник на Huracan с хибридна система на задвижване, в която ДВГ ще е с по-скромен размер и архитектура.

Надеждата за ДВГ са синтетичните горива, които могат да запазят обичайните коли като опция на електрическите автомобили и моторите, задвижвани с водород. Точно в тази посока е и решението на Европейската комисия по въпроса, макар обясненията от страна на представители на автомобилната промишленост, че това ще е “нишово решение ”, само че пък Ди Мео удостовери също по този начин, че това в действителност е “възможност ”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР