Продажбите на луксозни стоки в глобален мащаб се очаква да

...
Продажбите на луксозни стоки в глобален мащаб се очаква да
Коментари Харесай

Luis Vuitton купува Tiffany за 16.2 млрд. долара

Продажбите на първокласни артикули в световен мащаб се чака да се усилят доста през идващите пет години, а съгласно анализите най-бързо разрастващите пазари в бранша са Франция, Германия и Хонконг/Китай.

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) публично разгласи, че ще закупи американската компания Tiffany за 16.2 милиарда $ (14.7 милиарда евро) или 135 $ за акция. През уикенда Wall Street Journal заяви, че двете страни са във заключителен стадий на договарянията си, а през днешния ден към този момент е ясно, че те са се договорили.

Целта на договорката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики LVMH ще добави Tiffany към сбирката си от 75 марката, измежду които Louis Vuitton, Bvlgari и Château d`Yquem (400 годишна френска винарна). Целта на това обединение за европейския колос е да усили портфолиото си от часовници, бижута и скъпоценни камъни, като в това време усили наличието си на пазари като Съединени американски щати и Китай. Сделката се чака да изведе LVMH преди всичко в света по продажби в бранша на първокласните артикули, задминавайки швейцарския си съперник Cie Financiere Richemont.

В петък акциите на Tiffany затвориха търговията на цена от 125 $, като в края на октомври се повишиха с рекордните за компанията 33% за един ден, откакто LVMH направи първото си предложение от 120 $ за акция, което американската компания в следствие отхвърли.

Обстоятелствата към договорката

Продажбите на първокласни артикули в световен мащаб се чака да се усилят доста през идващите пет години, а съгласно анализите най-бързо разрастващите пазари в бранша са Франция, Германия и Хонконг/Китай. В Съединени американски щати темпото на развиване и напредък е по-ниско, само че за сметка на това е по-продължително. Най-големия печеливш от тези трендове е LVMH, като компанията съумя за последното десетилетие да удвои магазините си до 4000 с над 150 хиляди чиновници по данни от последното тримесечие. Покупката на Tiffany за 14.7 милиарда евро на фона на годишните доходи от над 46 милиарда евро наподобява като изцяло предстоящ ход от френския производител.

От продажбите на първокласни артикули максимален напредък се чака при часовниците и бижутата, секторът на Tiffany, като прогнозите са продажбите в световен аспект да доближат 140 милиарда $ до 2025 година Освен че пораства с най-бързи темпове, сегментът на Tiffany дава и най-високата възвръщаемост на вложенията, като маржът на облага е относително по-висок от останалите артикули в бранша. Което на доктрина значи, че инвестицията на LVMH би могла да се възвърне в по-кратък период от предстоящото.

Развитието на договорката

На този стадий желанията на двете компании да се слеят са публично оповестени и от двете страни. Очаква се сливането да бъде приключено доникъде на идната година, като остава само то да бъде утвърдено от регулаторните институции и акционерите на Tiffany.

LVMH предлага акциите си на борсата в Париж от 2003 година, до момента в който тези на Tiffany се търгуват в Ню Йорк от 1987. Към сегашен миг акциите и на двете компании са на най-високите равнища в историята си - на Tiffany са се покачили с над 55% от началото на годината, а книжата на LMVH - с над 60%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР