Продажбите на жилищни имоти в Манхатън надхвърлят 7 милиарда долара

...
Продажбите на жилищни имоти в Манхатън надхвърлят 7 милиарда долара
Коментари Харесай

Продажбите на жилища в Манхатън с нов рекорд през първото тримесечие

Продажбите на жилищни парцели в Манхатън надвишават 7 милиарда $ през първото тримесечие на тази година.

Това е най-силното начало на годината в историята на имотния пазар в елитния нюйоркски квартал.

Освен това той не демонстрира никакви признаци на закъснение, написа CNBC.

През първото тримесечие в Манхатън са регистрирани 3585 имотни продажби, което е с 46% повече от първото тримесечие на 2021 година Общата стойност на продажбите нараства с 60% до над 7.3 милиарда $, защото намаляващото предложение води до нескончаем напредък на цените.

Средната цена на жилищата в Манхатън скача с 19% по отношение на същия интервал на миналата година и в края на март възлиза на 2 042 113 $.

Имотният пазар остава мощен - макар възходящите лихвени проценти, опасенията за допустима криза и спада на финансовите пазари. Обикновено придвижванията на Уолстрийт имат голямо въздействие върху пазара на недвижими парцели в Манхатън, като се има поради зависимостта на града от финансовата промишленост.

Интересното е, че тласъкът за завръщане на чиновниците в офисите наподобява не е измежду главните аргументи за растежа на имотните покупко-продажби. Засега единствено към 36% от служащите в Ню Йорк са се върнали в офиса, съгласно данни на Kastle Systems.

Спопред Джонатан Милър, основен изпълнителен шеф на компанията за имотни оценки и изследвания Miller Samuel, догатката, че хората живеят в Манхатън единствено поради работата си, към този момент може умерено да бъде оспорено.

„ Има доста хора, които работят отдалечено, само че желаят да бъдат в Манхатън. Те са привлечени от културните оферти, заведенията за хранене, Бродуей. Дистанционната работа не е привилегия единствено за предградията. Може да има тъкмо толкоз хора, които работят отдалечено в Горния Ийст Сайд на Манхатън, колкото и в Уестчестър ", споделя той.

Повишаващите се лихвени проценти към този момент не оказват мощно влияние върху богатите купувачи, които преобладават на пазара в Манхатън. С покачването на лихвите те просто заплащат повече в брой. Над 47% от всички покупки на недвижими парцели през първото тримесечие на тази година са били "в кеш ", което е над пандемичното дъно от 39% и е по-близо до историческата междинна стойност.

Друга причина за силата на Манхатън при започване на 2022 година е предлагането. Докато в останалите елементи на Съединени американски щати се следи дефицит на жилища за продажба, Манхатън към момента има задоволително инвентар, макар че и там "запасът " от оферти понижава.

Почти 5000 разгласи са излезли на пазара през тримесечието, което е връх за всяко първо тримесечие в историята. И въпреки всичко, за първи път от пет години насам броят на обявите падна под 6000 единици.

„ Със постоянните продажби и растежа на цените, при липса на непредвидени разтърсвания, това звездно първо тримесечие би трябвало да накара всички да се усещат доста оптимистично настроени най-малко за още една година напред “, разяснява пред CNBC президентът и основен изпълнителен шеф на Corcoran Памела Либман.

Въпросът е какъв брой оше могат да се покачват цените в Манхатън, преди купувачите да стартират да се отхвърлят от покупко-продажбите. Най-големият растеж на цените се следи във високия сегмент. Цените на жилищата с четири или повече спални скачат с 31% по отношение на предходната година до междинна цена от 6.5 милиона $.

Само 20% от продадените жилища са коствали по-малко от 1200 $ за квадратен метър, което е най-ниският % в историята.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР