Продажбите на изцяло електрически и хибридни автомобили (PHEV) продължават да

...
Продажбите на изцяло електрически и хибридни автомобили (PHEV) продължават да
Коментари Харесай

Глобалните продажби на електрически автомобили се забавят

Продажбите на напълно електрически и хибридни коли (PHEV) не престават да се забавят в целия свят, съгласно компанията за пазарни изследвания Rho Motion, представена от Ройтерс. Продажбите са се нараснали единствено с 31% през предходната година, което е по-малко от 60% растеж през 2022 година, сочат данните.

През 2022 година световните продажби на такива коли минават границата от 10 милиона, като 60% от колите са продадени в Китай.

" Темпът на напредък се забавя, само че това се чака на такива растящи пазари ", съобщи тази седмица Чарлз Лестър, управител по данните в Rho Motion. " Не може да се удвоява всяка година ", сподели той.

Според Лестър световните продажби на електрически автомобили в международен мащаб през 2023 година значително подхождат на планувания от Rho Motion растеж от 30%. За 2024 година се чака растежът да бъде сред 25 и 30 %.

Междувременно през декември продажбите са достигнали месечен връх от 1,5 млн. единици, заяви компанията. Напълно електрическите транспортни средства или електрическите транспортни средства с акумулатори (BEV) съставляват 9,5 милиона от общо 13,6 милиона продадени електрически транспортни средства в света през 2023 година, а останалите са PHEV.

" След години на ускоряващ се напредък някои автомобилни производители се притесняват, че продажбите на електрически коли в Европа и други страни може да се насочат към закъснение на търсенето, защото водачите чакат по-добри, по-малки и по-евтини модели, които ще се появят след две-три години ", написа Ройтерс.

Статистиката демонстрира, че продажбите на BEV са се нараснали с 50% в Съединени американски щати и Канада и са нарастнали надлежно с 27% и 15% в Европа и Китай. Лестър съобщи пред Ройтерс, че тази година продажбите в Европа може да бъдат наранени от неочакваното решение на Германия да се откаже от дотациите за електрически автомобили.

В скорошен отчет на изследователската компания Canalys се показва, че растежът на международния пазар на електрически автомобили ще се забави до 27,1% тази година, защото намаляването на държавните дотации прави колите по-малко привлекателни за купувачите.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР