Продажбите на имоти в Китай се очаква да спаднат по-силно

...
Продажбите на имоти в Китай се очаква да спаднат по-силно
Коментари Харесай

Китайският имотен пазар се готви за криза, по-тежка от тази през 2008 г.

Продажбите на парцели в Китай се чака да спаднат по-силно тази година, в сравнение с по време на финансовата рецесия от 2008 година

Това се показва в прогноза на S&P Global Ratings, представена от CNBC.

Продажбите на парцели в Поднебесната империя евентуално ще спаднат с към 30% тази година.

От организацията показват като обезпокоителен сигнал възходящия брой китайски купувачи на жилища, които стопират заплащанията по ипотечните си заеми.

Подобен спад би бил по-лош от този през 2008 година, когато продажбите паднаха с почти 20%, счита шефът на S&P Global Ratings Естер Лиу.

Все повече купувачи на жилища в Китай отхвърлят да изплащат ипотеките си за няколкостотин незавършени плана. Те споделят, че ще възобновят вноските, чак когато жилищата им бъдат издигнати.

Повечето домове в Китай се продават "на зелено ", генерирайки значими парични потоци за строителните компании. Предприятията изпитват усложнения да получат финансиране през последните две години, защото Пекин предприе ограничения против тяхната задлъжнялост.

Сега така наречен "ипотечна стачка " вреди на доверието на пазара, като забавя възобновяване на бранша на недвижимите парцели в Китай за идната година, споделя още Лиу, представена от CNBC.

Тъй като продажбите на парцели спадат, повече строителни бизнесмени евентуално ще изпаднат във финансови усложнения. Съществува и заплаха от обществени безредици, в случай че купувачите на жилища не получат жилищата, за които са платили.

Въпреки че броят на ипотечните стачки се усили бързо в границите на няколко седмици, анализаторите, като цяло, не чакат систематична финансова рецесия.

S&P пресмята, че спрените ипотечни заплащания могат да обиден заеми на стойност 974 милиарда юана (около 144 милиарда долара), което съставлява 2.5% от всички ипотечни заеми в Китай, или 0.5% от целия кредитен портфейл на китайските банки.

"Ако има внезапен спад в цените на жилищата, това може да заплаши финансовата непоклатимост. Правителството счита това за задоволително значимо, с цел да пусне бързо помощни фондове за справяне с подкопаващото се доверие “, показват от S&P.

Китайските политици насърчиха банките да поддържат строителните компании и подчертаха нуждата от довеждане докрай на строителството на жилищата в най-кратки периоди. Властите, като цяло, обявиха повече поддръжка за пазара на недвижими парцели от средата на март, като в същото време поддържат мантрата, че „ къщите са за живеене, а не за спекулации “.

„ Това, което ни тревожи, е, че мащабът на тази поддръжка не е задоволително огромен, с цел да избави обстановката, която в този момент се обръща към една по-лоша посока “, споделя Естер Лиу.

Въпреки това, тя и нейният екип не чакат внезапен спад в цените на жилищата. Тяхната прогноза е за спад сред 6% и 7% през тази година, последван от стабилизиране през идната.

Икономистите на S&P пресмятат, че към една четвърт от Брутният вътрешен продукт на Китай ще бъде обиден директно или индиректно от обстановката в бранша на недвижимите парцели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР