Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през март

Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през март ...

Продажбите на дребно в САЩ се възстановяват след три поредни месеца на спад.


Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през март след три поредни месеца на спад, след като домакинствата са увеличили покупките на моторни превозни средства и други големи покупки, което предполага, че потребителските разходи ще вървят нагоре и през второто тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

През миналия месец продажбите на дребно в САЩ са се повишили с 0,6% след спад от 0,1% през февруари. За януари пък данните бяха ревизирани в посока надолу до понижение с 0,2% вместо първоначално отчетените 0,1% надолу.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на продажбите на дребно в най-голямата икономика в света от 0,4%. Най-годишна база реализираното повишение е от 4,5%. Още по тематаМолбите за безработица в САЩ намаляха с по-малко от очакванотоИнфлацията в САЩ се ускорява с най-бързи темпове от повече от година насамПродажбите на дребно в САЩ намаляват за трети пореден месец

Изключвайки автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните стоки, продажбите на дребно растат с 0,4% през миналия месец, след като през февруари останаха без промяна. Така наречените основни продажби на дребно се повишиха през февруари с едва 0,1%. Ръстът, отчетен през миналия месец, обаче едва ли ще промени очакванията за рязко забавяне на потребителските разходи през първото тримесечие.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, нараснаха с 4% на годишна база през четвъртото тримесечие. Икономиката пък се разрасна с 2,9% през последните три месеца на миналата година.

Прогнозите за растежа през първото тримесечие са за под 2%. Очаква се правителството да публикува предварителната си оценка за БВП за периода януари-март по-късно този месец.През март продажбите на автомобили са скочили с 2%, което е най-голямото увеличение при сектора от миналия септември след спад от 1,3% през февруари. Постъпленията в бензиностанциите обаче са намалели с 0,3% заради поевтиняването на горивата.

Продажбите в мебелните магазини са нараснали с 0,7%, докато магазините за строителни материали отчитат понижение от 0,6% през миналия месец.

Приходите на магазините за дрехи са се свили с 0,8%, а продажбите на онлайн търговците на дребно са скочили с 0,8%. Продажбите в ресторанти и барове са нараснали с 0,4%.

Източник: investor.bg