Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха
Коментари Харесай

Спад на продажбите на дребно в ЕС и България през октомври

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейски Съюз означиха по-солиден от предстоящото спад през октомври, заличавайки растежа през септември, защото възходящите разноски за заеми, високата инфлация и задълбочаващата се енергийна рецесия удариха по потребителското търсене, демонстрират данни на Евростат.

Според формалната европейска статистика продажбите на дребно в България също се свиха през ноември, въпреки и много по-умерено.

През октомври 2022 година продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз се намалиха надлежно с 1,8% и с 1,7% по отношение на септември, когато набъбнаха с 0,8 на 100.

Свиването на търговия на дребно през октомври се дължи значително на понижаване на потребителските покупки на нехранителни артикули (с 2,1%), както и при продажбите на хранителни артикули (с 1,5% в еврозоната и с 1,3% в целия ЕС), до момента в който продажбите на автомобилни горива набъбнаха с по 0,3 на 100.

Спрямо октомври 2021 година продажбите на дребно в еврозоната се намалиха с 2,4% след застоялост през септември, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз те се свиха с 2,4% след покачване с 0,3% месец по-рано.

Данните акцентират влошаващите се условия при потребителското търсене при започване на последното тримесечие на годината и са в поддръжка на упованията за икономическа криза.

Продажбите на дребно в България се намалиха през октомври с 0,4% по отношение на септември, когато се покачиха с 0,1%, като това съставлява първо стесняване на търговията на дребно от юни насам.

В Българи продажбите на дребно през октомври 2022 година пък се усилиха на годишна база за трети следващ месец, макар че растежът се забави до 0,6% от 2,3% през септември.

Графики на продажбите на дребно в Европейски Съюз и еврозоната


Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР