Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха
Коментари Харесай

Рекорд в продажните на дребно в ЕС, в България обаче не е така

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейски Съюз означиха рекорден отскок през май предвид на почналото разхлабване на рестриктивните ограничения, които бяха въведени за ограничение разпространяването на ковид и които предизвикаха срив в търговия на дребно през март и април, демонстрират данни на Евростат, съобщи БНР.

В същото време обаче България се оказа единствената страна члена в Европейски Съюз, в която продажбите на дребно през май останаха на равнището от април, а по отношение на година по-рано означиха максимален спад в границите на съюза, регистрира формалната Европейска статистика.

През май 2020 година продажбите на дребно в еврозоната скочиха със 17,4%, заличавайки част от мощния спад с 10,6% през март и с още 12,1% през април, до момента в който в границите на целия Европейски съюз набъбнаха с 16,4% след спад с 9,8% през март и с 11,4% през април.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се намалиха с 5,1% след спад с 19,6% през април, а в целия Европейски Съюз се намалиха с 4,2% след спад с 18,0% месец по-рано.

Продажбите на нехранителните артикули в еврозоната и Европейски Съюз скочиха през май надлежно с 34,5% и с 30,2%, тези на хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - надлежно с 2,2% и с 2,1%, а продажбите на автомобилни горива набъбнаха с цели 38,4% в еврозоната и с 31,9% в границите на целия Европейски съюз с 25 на 100.

В същото време европейската статистика регистрира, че от всички данни за обособените страни членки в Европейски Съюз, само продажбите на дребно в България през май остават на равнището от април, когато обаче се намалиха с едвам 2,0% и след спад с 20,1% през март.

На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна се задълбочи с 20,4% след спад с 19,9% през април и намаляване с 14,6% през март, като спадът в България е най-дълбокият в границите на Европейски съюз за месец май. Нашата страна е следвана от Люксембург (спад с 19,7%) и Испания (със 17,9%), до момента в който най-голямо покачване на продажбите на дребно през май е регистрирано в Германия (повишение със 7,2%), Дания (с 6,6%) и Австрия (с 4,8%).

Готов е планът за удължение на мярката 60/40 до 30 септември
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР