Продажбите на дребно в Дания през юли са спаднали най-много

...
Продажбите на дребно в Дания през юли са спаднали най-много
Коментари Харесай

Дания обвини дъжда за слабите продажби

Продажбите на дребно в Дания през юли са спаднали най-вече от пандемията Covid-19 насам, като икономистите упрекват рекордните превалявания за слабите потребителски разноски, оповестиха от датската статистическа работа в понеделник.   

Сезонно изгладеният оборот от продажби на дребно е намалял с 4,4% по отношение на предходния месец, което е най-големият спад от пролетта на 2021 година насам, когато запорите удариха потреблението. По данни на Датския метеорологичен институт през юли преваляванията са счупили 92-годишен връх.   

" Това означаваше, че доста датчани са отишли на отмора в чужбина, само че също по този начин може да е подтикнало други да понижат потреблението ", сподели Сорен Кристенсен, основен икономист в Sydbank. " Спад от подобен мащаб е напряко притеснителен ", добави той.   
Икономистът уточни и други отрицателни

Според Пале Соренсен, основен икономист в компанията за финансови услуги Nykredit, инфлацията в Дания се е повишила до 3,1% през юли, откакто държавното управление още веднъж е въвело налози върху електрическата енергия, което е довело до повишение на сметките и е провокирало " известно безпокойствие измежду потребителите ".   

" Ниското потребителско доверие е малко тревожно по отношение на икономическото развиване. Негативното мнение за стопанската система може да се отрази на потреблението ", предизвести той.

Междувременно в Норвегия продажбите на дребно през юли спаднаха най-вече от началото на годината - с 0,8% на месечна база, като спадът в търговията с хранителни артикули беше водещ за широкообхватния спад, заяви статистическата работа в Осло.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР