Продажбите на дребно в България са повишиха с 1,2% през

...
Продажбите на дребно в България са повишиха с 1,2% през
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в България нараснаха през април. В ЕС регистрираха спад

Продажбите на дребно в България са покачиха с 1,2% през април по отношение на март, когато бе регистрирано покачване от 2,5%. Това е втори следващ месец на растеж. Това демонстрират данните на европейската статистическа работа Евростат.

Спрямо април 2020 година, продажбите на дребно у нас са набъбнаха с цели 25,9%, следвайки покачване от 17,3% на годишна база през март.

Същевременно с това в целия Европейски Съюз и еврозоната се следи спад на продажбите на дребно след два следващи месеца на напредък.

През април 2021 година продажбите на дребно в еврозоната се намалиха с 3,1% по отношение на март, когато бе регистриран растеж от 3,3%. В целия Европейски Съюз продажбите на дребно също се свиха 3,1% спрямо март, когато набъбнаха с 3,2%.

На годишна база обаче има покачване и в двата района. През април 2021 година продажбите на дребно в еврозоната набъбнаха с 23,9% по отношение на същия интервал на предходната година, а в Европейски Съюз – с 22,4%.

Според данните на Евростат свиването на търговията на дребно през април в еврозоната беше водено от спад с 5,1% на месечна база при продажбите на нехранителни артикули и с 2,0% при продажбите на храни, питиета и тютюневи. На годишна база обаче двете категории регистрираха растеж от 42,6% и 3,3%. Продажбите на автомобилни горива се покачиха през април с 0,4% по отношение на март и скочиха с цели 65,5% по отношение на година по-рано.

В целия Европейски Съюз продажбите на нехранителни артикули се понижиха с 4,7% през април по отношение на март, само че се покачиха с 38,6% на годишна база. Продажбите тези на храни, питиета и тютюневи произведения се намалиха с 1,9% по отношение на март и набъбнаха с 3,4% по отношение на април 2020 година Продажбите на автомобилни горива останаха на равнището от март, само че набъбнаха по отношение на година по-рано с цели 54,3%
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР