Продажбите на безалкохолна бира у нас към септември 2023 г.

...
Продажбите на безалкохолна бира у нас към септември 2023 г.
Коментари Харесай

Шефът на Каменица: Българите пият все повече безалкохолна бира

Продажбите на безалкохолна бира у нас към септември 2023 година са скочили с цели 42% на годишна база. Тези данни от изследване на Nielsen оповести в изявление за Money.bg изпълнителният шеф на " Каменица " Владан Матич. По думите му това е сегментът, в който има най-голямо развиване.

" След пандемията от Ковид-19 хората обръщат доста по-голямо внимание и грижа за своето здраве и богатство и търсят артикули, които да допринесат към техния деен метод на живот. Това са нормално нискоалкохолни или безалкохолни артикули, с по-малко калории и натурални съставки ", уточни Матич.
 Кои са страните, в които се пие най-вече бира? България е в топ 20
Кои са страните, в които се пие най-вече бира? България е в топ 20

Девет от първите 10 консуматори на бира на глава от популацията са европейски страни.

Като общо показване, той уточни, че " Каменица " е водач в премиалния сегмент с марката Staropramen с пазарен дял от 36% от началото на годината. Компанията пък е на второ място на база целия бирен пазар.

" За последните 10 години имаме обилни числа: 270 млн. лева финансови вложения, 440 млн. лева платени налози и данък, 15,7 млн. хектолитра създадена бира (1 хектолитър = 100 литра) ", означи изпълнителният шеф.

През идващите две години компанията възнамерява уголемение на слънчевия си парк с 5000 кв.м.

Интервю на Явор Николов

- Вече вървим към края на 2023 година - по какъв начин наподобява българският бирен пазар през днешния ден? Ако би трябвало да съпоставим обстановката с тази от същото време на 2019 година, какви са най-големите промени, които виждате?

Последните няколко години се оказаха в действителност предизвикателни за промишлеността. Биреният отрасъл последователно си възстановява позициите от преди пандемичните години. Високата инфлация, войната в Украйна и последвалите спирания и усложнения във веригите на доставки също са измежду факторите за по-бавните темпове на стабилизиране.

Въпреки това, имаме доста положителни вести през последните две години в развиването на компанията. Щастливи сме, че " Каменица " АД е водач в премиалния сегмент у нас с марка Staropramen и пазарен дял от 36% от началото на годината досега по данни на Nielsen, както и че заемаме второ място като компания на база общ бирен пазар. В началото на 2023 година получихме новината, че Пивоварната ни в Хасково заема почетното първо място в световната ранглиста на Molson Coors за 2022 година
 Общият пазар на бира в България бележи спад, с едно изключение
Общият пазар на бира в България бележи спад, с едно изключение

Пред Money.bg приказва изпълнителният шеф на " Каменица " АД Владан Матич

През миналата година успяхме да осъществяваме повече от 10 млн. евро финансови вложения. През месец септември открихме публично и слънчевия ни парк, който е първи в сходен мащаб за Molson Coors Европа. Разширихме в допълнение портфолиото си от безалкохолни бири и все още предлагаме у нас (по данни на Nielsen) с марките Каменица, Fresh, Staropramen, Stella Artois и Beck " s. Това е едно сполучливо консолидиране и със тактиката ни за стабилно развиване в частта виновна консумация, като още един огромен мотив тук е и отбелязването на 15 години от обществено виновната ни акция " ".

Имайки поради всичко това, чакаме да приключим годината позитивно и имам вяра, че ще имаме мотиви да отпразнуваме една сполучлива година. Тук е моментът да благодаря на целия екип на " Каменица " АД и на моя лидерски екип за положените старания и сила да реализираме всички тези страхотни резултати.

- Кои са най-големите провокации пред производителите на бира сега?

Освен икономическата и геополитическата обстановка, която остава непредвидима, огромни провокации са все по-високите упования на потребителите, а и на регулаторите, във връзка с качеството на продуктите. Говоря за упования, свързани както с грижата за здравето на хората, по този начин и с грижата за околната среда.

Също по този начин, когато потребителите трансформират своите желания във връзка с усет, жанр и качество на бирата, като производители от нас се чака да бъдем гъвкави, новаторски и посредством устойчиви практики и положително ръководство да предложим това, което клиентът търси. Към септември 2023 година по данни на Nielsen по отношение на същия интервал за 2021 година е продадена 42% повече безалкохолна бира. В България това е сегментът в нашата категория, който се развива и пораства най-вече. В отговор на тези търсения на потребителите предлагаме 5 разнообразни марки безалкохолна бира в средно-ценовия и премиалния сегмент - Каменица, Staropramen, Stella Artois, Beck`s и безалкохолния бирен микс Fresh. Всички те са основани по специфични технологии, тъй че оптимално да се резервира достоверния бирен усет на тяхната алкохолна опция.
 Топ експортьор на бира за Европейски Съюз е Нидерландия, а най-големият импорт идва от Франция
Топ експортьор на бира за Европейски Съюз е Нидерландия, а най-големият импорт идва от Франция

Производството на пивото се върна на равнищата от преди пандемията

Когато приказваме за провокации отвън продуктово-ориентираните, за нас като промишленост е извънредно значима тематиката за въвеждането на депозитната система в България. Работим интензивно по този въпрос с сътрудниците от Съюза на пивоварите в България, както и с останалите заинтригувани страни и държавните институции.

Не на последно място по значимост измежду провокациите бих добавил намирането и привличането на фрагменти изключително за механически и инженерни позиции, каквито търсим интензивно за пивоварната ни в Хасково. По тази линия работим с разнообразни университети, предлагаме стипендиантски стратегии, форми на дуално образование и други благоприятни условия. Инвестициите в развиването на нашите хора и бъдещи гении е от първостепенно значение за нас.

- Не е загадка, че огромните български производители на бира са част от мултинационални компании. Такъв е и казусът на " Каменица " и Molson Coors. С какво българският пазар се отличава от останалите, на които сте показани?

" Каменица " АД е част от Molson Coors от 2012 година За последните 10 години имаме обилни числа: 270 млн. лева финансови вложения, 440 млн. лева платени налози и данък, 15,7 млн. хектолитра създадена бира (1 хектолитър = 100 литра). Те демонстрират развиването на компанията и нейната значимост в район Централна и Източна Европа на Molson Coors като част от бизнеса на дивизионално равнище (EMEA APAC).

" Каменица " АД е единствената компания на бирения пазар у нас, която сплотява 4-те международно известни пивоварни обичаи - чешката, белгийската, немската и ирландската. Произвеждаме и продаваме местни и интернационалните марки под лиценз като Каменица, Бургаско, Astika, Staropramen, Stella Artois, Beck`s, Corona, Guinness и други в пивоварната ни в Хасково. Пивоварната ни в Хасково е в топ 3 на най-хубавите пивоварни на Molson Coors в света, като за 2022 година заехме първо място, с помощта на страхотните експерти, които работят там.

- Как обичайните компании от Вашия бранш намират път към по-младите консуматори - тези, които виждаме най-вече с енергийна напитка в ръка, само че и тези, които търсят craft преживяването и персоналния метод в бирата, която пият? Планирате ли въвеждането на нови артикули на българския пазар?

През последните години следим развиването на така наречен " мегатрендове ". По данни на IPSOS от месец юни тази година това са: " Моето по-добро аз " (здраве и благосъстояние), " Направете живота ми по-лесен " (продукти, които обезпечават допустимо най-голямо удобство), " Преживяванията са моята обменна валута " (преживявания, изпробване и свързване с марката във физическа и цифрова среда), " Моята група на моето място " (отговорни марки с принос към обществото), " Действайте по верния метод " (иновации за стабилно развитие).

Първите две трендове са едни от най-релевантните за българските консуматори. След пандемията от Ковид-19 хората обръщат доста по-голямо внимание и грижа за своето здраве и богатство и търсят артикули, които да допринесат към техния деен метод на живот. Това са нормално нискоалкохолни или безалкохолни артикули, с по-малко калории и натурални съставки. Следвайки тези трендове, ние разширихме нашето безалкохолно бирено портфолио, с цел да предложим оптимално необятна гама от артикули за бирените фенове.

От позиция на експериментирането и търсенето на нови усети и прекарвания, промишлеността вижда огромен скок и в търсенето на крафт бира през последните години. Потребителите избират занаятчийската бира, защото тя предлага многообразие от стилове и усети. В отговор на тези трендове предоставяме изцяло крафт портфолио с нашата марка FRIK&S, която произвеждаме в микропивоварната ни в Пловдив. Скоро отвори порти и ресторантът " Пивоварница FRIK&S ", който предлага крафт прекарване - крафт бира, крафт храна и крафт музика.

Неотдавна " Каменица " АД откри първия стадий от своя огромен слънчев парк. Защо за фирмите от Вашия бранш е значимо да влагат в " зелена " сила?

Пивоварният отрасъл в страната се стреми да трансформира възобновимата сила в индустриална норма, а софтуерните артикули да се трансформират в нов запас, от който да могат да се възползват други стопански браншове. През последните години в " Каменица " целеустремено работим в посока закупуване единствено на зелена сила като част от тактиката ни за стабилно развиване. Затова и инвестирахме в слънчевия парк. В момента фотоволтаичният парк генерира 30% от нужната ни сила, а останалата я закупуваме като зелена сила от снабдител, с който работим.
 Снимка 644276
Източник:

Енергийната промяна за бизнесите е от извънредно значение поради позитивно влияние, което оказва това върху планетата и околната среда. Тук влизат намаляването на употребяваните запаси, както и на въглеродните излъчвания, извличането на сила от възобновими източници, което пък дава еластичност и енергийна самостоятелност. Компаниите се трансформират и поради условията, които имат всички по веригата към тях - чиновници, консуматори, клиенти, вложители.
 Добрата бира се прави с чиста вода и... чиста сила
Добрата бира се прави с чиста вода и... чиста сила

" Токи " и " Каменица " по пътя към същински " зелен " преход

- Хубавата бира изисква качествени естествени съставки и най-много чиста вода. По какъв метод " Каменица " балансира сред качеството на продукта си и опазването на естествените запаси?

Водата за пивото би трябвало да бъде с най-високо качество. Една от значимите вложения, които направихме още през 2015 година, беше построяването на първия в бирената промишленост в България анаеробен реактор, който се явява първо ходило на филтриране на отпадните води от завода. Той създава биогаз и сред 5 и 15% от него сега използваме назад в производството. Освен това използваме лични водоизточници за производството на нашите артикули и влаганата вода минава през прецизен надзор на качеството, в това число и по метода на противоположна осмоза.

Глобалната тактика за стабилно развиване на Molson Coors и " Каменица " АД цели понижаване и на употребяваното количество вода в индустриалните процеси в дълготраен проект. През 2022 година количеството вода за производството на 1 хектолитър бира е спаднало от 4,07 на 3,35 хектолитра по отношение на 2016 година, което се равнява на понижение от 18%.

Поради основната локация на пивоварната, нашата пречиствателна станция пречиства и отпадъчните води на цялата Северна индустриална зона на Хасково, в която влизат и други индустриални предприятия. Това е ангажимент, който приехме преди няколко години и още веднъж е привързан със тактиката ни да понижаваме отрицателното си влияние върху околната среда. Това е единствено един образец за това, че една компания може да се грижи по едно и също време за обезпечаването както на висококачествени артикули, по този начин и да се грижи да понижава отрицателния си отпечатък върху околната среда.

- Мнозина споделят, че сега светът е в нестабилно състояние, рецесия е и, надали не, всички старания за по-екологичен бизнес би трябвало да чакат по-добри дни. Защо устойчивото развиване е мощ, а не уязвимост за една компания с мащабите на Вашата?

С помощта на технологиите и създаването на разнообразни стратегии вършим все по-смели стъпки за запазване на ресурсите на планетата, понижаване на въглеродния ни отпечатък и за реализиране на кръгова стопанска система през устойчиви решения в производството.

Глобалната ни дълготрайна тактика за стабилно развиване, която всички компании по света от групата на Molson Coors следват, е ориентирана в три съществени посоки. На първо място е грижата за хората. Това включва нашите чиновници, консуматори, клиенти, снабдители, сътрудници и обществото.
 Снимка 644277
Източник:

Второто направление е грижата за планетата, като тук напъните ни са ориентирани към това да използваме по-малко запаси, да понижаваме въглеродните ни излъчвания, да сътворяваме устойчиви опаковки, които по-късно могат да се употребяват още веднъж и да се рециклират.

И третият дирек от тактиката ни е виновната консумация на алкохол. Вярваме, че единствено когато използваме рационално нашите алкохолни артикули, можем същински да им се насладим. Вече 15 години с акцията " Алкохолът е неприятен водач " поддържаме виновната консумация, виновното шофиране и безвредното държание на пътя. Инвестирането в стратегии за стабилно развиване на бизнеса е мощ, която води към по-доброто и отговорно бъдеще. Нашият бизнес е част от един по-голям свят, в който живеем и в който се изисква промяна от разнообразни страни по веригата. Служителите желаят да работят за обществено виновни компании, потребителите желаят да купуват артикули, създадени по резистентен метод, клиентите наблюдават за устойчиви практики, вложителите вземат поради зелените политики на една компания за своите капиталови решения. Всички тези групи от хора сме обединени в една затворена система и е от извънредно значение да работим дружно, с цел да реализираме устойчиви решения за по-добро бъдеще.

- В каква посока ще са вложенията на " Каменица " през идната година? Можете ли да дадете ориентировъчен размер?

През идната година ще продължаваме да концентрираме нашите вложения в три съществени посоки - развиване на страхотните ни хора, напредък на изключителните ни марки и устойчиви решения в производството. През идващите две години предвиждаме уголемение на слънчевия ни парк с 5000 кв.м повърхност. Стремежът ни е да бъдем първи и да сме водещи, както сме го доказвали нееднократно през годините.

- Във Вашето портфолио влизат доста одобрени марки като Staropramen, Corona, Stella Artois и Guinness. Какво прави една бира " световна "?

Бирата е обществена напитка, която се подготвя и употребява по целия свят. В този смисъл можем да я назовем " световна ". Това е напитка, която сплотява хората да честват дружно моментите от живота - такава е и задачата на компанията ни. Истински се гордеем, че в портфолиото на " Каменица " АД имаме обичани световни марки като Staropramen, Stella Artois, Corona, Beck`s и Guinness. Това са все интернационално приети марки с одобрена и разпознаваема еднаквост във всички страни, в които се продават.

Staropramen е известна като пражка бира №1 в света и се продава в 36 страни. Тя е в топ 3 премиални марки на доста европейски пазари: в България е №1, в Хърватия и Сърбия е №2, в Унгария заема трето място в премиалния сегмент. Beck`s е една от най-известните немски бири по света. Още през цялото време преди 150 години напитката се създава съгласно Закона за чистотата на бирата от 1516 година Stella Artois е белгийското украшение в нашето бранд портфолио с над 600-годишна история и известна със своя 9-степенен обред по наливане на бира. Corona е най-известната мексиканска бира в света и първата бирена марка, която отпечатва своя етикет непосредствено върху бутилката. Guinness е най-новото попълнение в нашето премиално портфолио. Това е третата най-дистрибутирана марка в света и иноватор в потреблението на азот за производството си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР